kulki proteinowe do połowu karpi

Z czego zrobione są kulki proteinowe na karpia?

Wędkarstwo karpiowe staje się coraz bardziej popularne. Miłośnicy tego sportu poszukują nowoczesnego sprzętu karpiowego oraz eksperymentują z różnymi technikami zanętowymi i nowoczesnymi przynętami. Stosowanie skutecznych zanęt i przynęt z pewnością prowadzi do dużych sukcesów wędkarskich. O tym, jakie miejsce wśród tych produktów zajmują kulki proteinowe i z czego się je wytwarza, dowiesz się po przeczytaniu artykułu.

Zanęta i przynęta – klucz do sukcesu

Stosowanie odpowiednio dobranych zanęt i przynęt jest gwarancją atrakcyjnych brań, zwłaszcza podczas połowu, tak wybrednej ryby, jaką jest karp. Nawet użycie wyrafinowanych i wydawać by się mogło skutecznych zanęt i przynęt, nie daje pewności sukcesu. Wszystko zależy od umiejętności wędkarza, rodzaju zbiornika, pory roku, a także od odrobiny szczęścia. Trudno wyobrazić sobie połów karpia bez kulek proteinowych. Ich skuteczność potwierdzają liczne brania i udane połowy. 

„Kulki proteinowe – wyjaśnia przedstawiciel sklepu karpiowego RK Baits, który sprzedaje sprzęt i akcesoria karpiowe – to rodzaj gotowej przynęty i zanęty, którą można kupić u renomowanych producentów, takich jak nasza firma. Ułatwiają wędkarzom skuteczne połowy. Ich użycie jest łatwe i wygodne, pakowane są bowiem w poręczne opakowania. W naszym sklepie dostępnych jest wiele rodzajów kulek proteinowych – kulki  pływające, tonące, pop-up oraz zanętowe. Wszystkie tego typu przynęty i zanęty wabią karpia i pobudzają go do aktywnego żerowania. Ważną sprawą jest wysoka jakość naszych kulek proteinowych. Muszą one trafiać w gust karpia, który jest rybą inteligentną, wybredną o sporych wymaganiach”.

Czym są kulki proteinowe

Kulki proteinowe są zróżnicowane pod względem składu, zapachu oraz wielkości. Najczęściej spotykane mają 12 mm lub 18 mm średnicy. Są to produkty pożywne, charakteryzujące się dużą zawartością białka, wysoką smakowitością oraz aromatycznością, co ma zasadnicze znaczenie podczas zanęcania i wabienia ryby. Nie bez znaczenia jest także urozmaicona kolorystyka i intensywność barw kulek proteinowych. Karp prawdopodobnie odbiera barwy w odcieniach szarości, dlatego zróżnicowanie kolorystyczne staje się dla niego bardziej atrakcyjne. Kulki proteinowe produkowane są o różnej wyporności. Mogą więc służyć za przynętę pływającą lub tonącą. Pozwala to na stosowanie różnych technik połowu, uzależnionych od specyfiki łowiska. Ten produkt stosuje się także jako efektywną zanętę. Kulki proteinowe tonąc, uwalniają do wody aromaty, czym skutecznie wabią karpie.

Białko i aromaty – składniki kulek proteinowych

Kulki proteinowe produkuje się z mieszanki mąki sojowej lub kukurydzianej oraz rybnej np. krabowej. Taką bazę wzbogaca się zmielonymi nasionami, najczęściej konopi, lnu lub kukurydzy. Przed formowaniem kulek dodaje się naturalne substancje smakowe i aromatyczne, minerały, witaminy i aminokwasy oraz preparaty ułatwiające trawienie. W celu otrzymania zwartej masy stosuje się białko jaja kurzego lub całe jaja. Dzięki najwyższej jakości składnikom otrzymuje się smaczną i pożywną przynętę i zanętę.

Najważniejszą, z punktu widzenia skuteczności, kwestią jest sposób aromatyzowania kulek proteinowych. Najlepsi producenci sięgają po urozmaicone zapachy owocowe – soczystej truskawki, bananów, pomarańczy i ananasa, a nawet po tak specyficzne, jak smak cukierków czy gumy balonowej. Wśród aromatów klasycznych dominuje zapach rybny, zjełczałego masła, a nawet padliny. Do nietypowych zapachów należą także aromat białego wina, słodkiej kukurydzy oraz ostrego czosnku.

Karp jest rybą wybredną, jednocześnie gustująca w nietypowych smakach i aromatach. Jego upodobania zmieniają się wraz z temperaturą wody oraz porą roku. Wybór najskuteczniejszych zanęt i przynęt nie jest łatwy. Wędkarz musi polegać na swojej wiedzy i doświadczeniu. Jeśli uda mu się trafić w preferencje ryby może liczyć na spektakularne sukcesy.

Materiał partnera