Tequila

Tequila – symbol Meksyku   

Z całą pewnością każdy z nas wie, że tequila uchodzi niejako za charakterystyczny symbol Meksyku. Swoją nazwę zawdzięcza meksykańskiemu miasteczku w stanie Jalisco, w którym rozpoczęła się produkcja wyjątkowego trunku. Tequila, która powstała w XIX w. dopiero po jakimś czasie stała się rozpoznawalna na całym świecie, a swoją ogromną popularnością cieszy się aż do dziś. Czym charakteryzuje się tequila i jak ją pić? Wyjaśniamy.

Rodzaje tequili – jak powstają i jak smakują?

Głównym składnikiem tequili jest sfermentowany sok z agawy niebieskiej, która poddawana jest procesowi fermentacji. Jednym z najpopularniejszych i podstawowych rodzajów trunku jest Tequila El Blanco, nazywana również srebrną lub Plata. Poddawana jest ona dwukrotnej destylacji, po której od razu lub po 2 miesiącach może być przelana do beczek ze stali nierdzewnej.

Ten rodzaj alkoholu jest bezbarwny i wyróżnia się intensywnym smakiem agawy połączonym z nutami cytrusowymi. Tequila HERRADURA Plata dostępna w sklepie z ekskluzywnymi alkoholami Spirit Deposit odznacza się natomiast nieco delikatniejszym smakiem, w którym można wyczuć nuty agawy z wanilią oraz anyżem, które wyraźnie osłabiają mocny aromat napoju.

Bardziej wyrazistym alkoholem jest Tequila Reposado, której smak zależny jest od długości leżakowania. Zazwyczaj dojrzewa ona w beczkach z białego dębu, które wpływają na jej ostateczny, niejako łagodny posmak. Podobnie powstaje gatunek Anejo o bursztynowej barwie, który dojrzewa w beczkach od około roku do 3 lat.

Jak serwować i pić tequilę?

Najbardziej znanym sposobem degustowania tequili blanco jest mixto, do którego niezbędna będzie sól, limonka oraz kieliszki do wódki. Ten sposób polega na potarciu palcem wskazującym limonki i posypaniem go solą, a następnie zlizaniem jej, wypiciem całego kieliszka tequili i przegryzieniem go limonką.

W Meksyku ten rodzaj trunku zazwyczaj pije się jednak bez żadnych dodatków lub jako element drinków. W szczególności srebrna tequila wykorzystywana jest jako baza popularnego drinka Margarity, który powstaje z połączenia likieru pomarańczowego oraz soku z limonki. Alkohol można również użyć do Tequili Sunrise z dodatkiem soku pomarańczowego oraz grenadiny.

Z kolei, jeśli chodzi o Anejo, czyli gatunek Tequili, który leżakuje w dębowych beczkach, nie zaleca się dodawać go ani do koktajli, ani mieszać z innymi alkoholami. Anejo powinno się degustować tak, jak pije się whisky, czyli bez zbędnych dodatków, delektując się i wyczuwając wszystkie jego nuty smakowe, wpływające na niepowtarzalny smak trunku.

Materiał partnera