przerwa kawowa

Przerwa kawowa w trakcie konferencji. Jak powinna wyglądać?

Różnego rodzaju imprezy firmowe, w tym konferencje i szkolenia są już standardem w świecie polskiego biznesu. Każda dbająca o pracowników oraz własny wizerunek korporacja pilnuje, by ciekawe eventy odbywały się jak najczęściej. Mówi się, że naprawdę dobre wydarzenie można poznać po pewnych wyjątkowych szczegółach – lokalizacji, gadżetach, poczęstunku. Ostatnia z wymienionych pozycji stała się tematem naszego artykułu, w którym to postaramy się opisać idealnie zorganizowaną przerwę kawową.

Kawa na stałe zagościła w naszym codziennym menu – bez tego napoju wielu z nas wprost nie wyobraża sobie życia. Jest obowiązkowym elementem poranka i wszystkich spotkań w gronie znajomych. Pobudza do działania i sprawia przyjemność, ma w sobie coś co sprawia, że chcemy się nią delektować w każdej wolnej chwili. Odnosząc to wszystko do konferencji – doskonale przyrządzone cappuccino, zachwycające – także wyglądem – latte, czy klasycznie mocne espresso są w stanie dosłownie wlać w gości nowe siły, przy okazji sprzyjając zawieraniu wartościowych znajomości.

Gdzie powinien odbyć się poczęstunek?

Zapewne niejeden z nas, będąc uczestnikiem większego lub mniejszego spotkania  spotkał się z kilkoma podejściami do tematu przerw. Jedna z opcji zakłada, że napoje i przekąski zostaną podane przez kelnerów bezpośrednio do stołów, przy jakich siedzimy słuchając prelekcji, czy uczestnicząc w obradach. Choć jest to niewątpliwe wygodne, niespecjalnie jednak sprzyja inicjowaniu rozmów z osobami innymi, niż te z naszego bezpośredniego sąsiedztwa.

Lepszym pod pewnymi względami rozwiązaniem wydaje się ustawienie kącika bufetowego z boku sali, gdzie wolno zwyczajnie podejść. Zdarzyć może się też, że dedykowany poczęstunek będzie dla nas dostępny we foyer, co wydaje się najciekawszą opcją, zachęcającą do rozprostowania kości i choćby chwilowej zmiany otoczenia. O organizatorach na pewno dobrze zaświadczy możliwość późniejszego zabrania filiżanki do audytorium.

Zróżnicowane menu

Czas, jaki daje się do dyspozycji między poszczególnymi częściami szkolenia biznesowego powinien spokojnie wystarczać do zjedzenie czegoś pożywnego, a także skorzystania z toalety i wyjścia na papierosa. Oprócz tytułowej kawy, w dobrym tonie będzie podanie różnych rodzajów herbat, a także napojów gazowanych i oczywiście wody. Swoistą furorę z pewnością zrobią świeżo wyciskane soki, a także coraz częściej spotykane kakao.

Nieodłączne słodkości mogą być reprezentowane przez kruche ciastka, croissanty, pochodzące z cukierni wypieki oraz estetycznie zaprezentowane owoce – rodzime i egzotyczne. Bardziej wytrawne propozycje oczywiście również przypadną do gustu zaproszonym. Małe, lecz pyszne kanapki posmarowane pastą czy twarożkiem, rozmaite przystawki, takie jak chociażby pokrojone warzywa z dodatkiem wyśmienitego hummusu, staną się pozytywnie komentowanymi drobiazgami.

Dobra organizacja

Wszystko powinno zostać tak pomyślane, by jedzenie nie brudziło zbytnio rąk oraz nie narażało na poplamienie odzieży. W celu zapobiegnięcia swoistemu bałaganowi, ważną rzeczą będzie także zapewnienie odpowiednio pojemnych koszy na śmieci, a także należyte oznaczenie miejsca, gdzie powinno się odkładać wykorzystane filiżanki i talerzyki. Do miłych gestów zalicza się niewątpliwie zabieranie – w trakcie spotkania – pustych kubków, stojących na stołach przed uczestnikami.

Catering kontra dedykowana kuchnia

W przypadku różnego rodzaju wydarzeń, szczególnie tych odbywających się w małych przestrzeniach konferencyjnych, często korzysta się z usług firm cateringowych, doświadczonych w obsłudze imprez tego typu. Jednak obiektywnie bardziej naturalną opcją wydaje się organizacja spotkania w dużym hotelu, bądź ośrodku, który dysponując własną kuchnią prowadzoną przez wybitnego szefa, jest w stanie zaproponować jeszcze wyższy standard poczęstunku. Jednym właśnie z takich obiektów jest położony w niezwykle urokliwej części Podhala, Borowy Dwór, znakomicie radzący sobie w przygotowywaniu wszelkich biznesowych eventów.

Materiał partnera