Czym cechują się wina hiszpańskie?

Słoneczna Hiszpania kojarzy się ze świeżymi owocami, śródziemnomorską kuchnią oraz winami, które podbijają serca nawet najbardziej wymagających koneserów. Takie trunki występują w wielu wariantach, a każdy z nich różni się od pozostałych smakiem, kolorem . Jakie są cechy win pochodzących z Hiszpanii? Które z nich sprawdzą się najlepiej w danej sytuacji?

Pochodzenie wina

Jednym z ważnych czynników wpływających na ogólną charakterystykę wina jest jego pochodzenie. W Hiszpanii wyróżnia się kilka regionów winiarskich:

  • Andaluzja,
  • Wyspy Kanaryjskie,
  • Walencja i Murcja,
  • Kastylia La Mancha,
  • Madryt i Estremadura,
  • Baleary,
  • Katalonia,
  • Aragonia,
  • Nawarra,
  • La Rioja,
  • Kraj Basków,
  • Kastylia Leon,
  • Galicja.

W każdym regionie winiarskim tworzy się nieco inny rodzaj trunków, co wynika z klimatu i uprawianych gatunków winogron. Dla przykładu, Galicja słynie głównie z win białych, podczas gdy w Kastylii produkuje się  w większości trunki czerwone. W całej Hiszpanii można wyróżnić nawet kilkadziesiąt rodzajów napojów tego typu, a wiele z nich jest charakterystycznych jedynie dla konkretnego regionu.

Różnorodność gatunków win

Mówiąc o winach hiszpańskich, nie można posługiwać się ogólnikami. Trunki z poszczególnych regionów różnią się bowiem od siebie nie tylko kolorem, lecz także smakiem. W wariancie Lapillus Joven wyczuć można aromat jeżyny, śliwki, czereśni i maliny, podczas gdy wino Visigo to biały napój o zapachu agrestu, marakui oraz liści porzeczki.

Wiele hiszpańskich win pasuje idealnie do serów, kiełbasy chorizo charakterystycznej dla tamtejszej kuchni oraz owoców morza. Poszczególne trunki są klasyfikowane głównie pod względem pochodzenia i czasu dojrzewania. Niektóre rodzaje muszą bowiem leżakować nawet przez 5 lat, by uzyskać oczekiwany aromat.

– Hiszpania jest drugim największym producentem wina w rejonie Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tych terenów podchodzą do uprawy winogron bardzo poważnie, dlatego trunki z Półwyspu Iberyjskiego trafiają w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wina prosto z Hiszpanii najczęściej sprawdzają się dobrze w połączeniu z potrawami charakterystycznymi dla tego rejonu świata – mówi ekspert z hurtowni alkoholi online Paleta Win.

Właściwie jedyną cechą wspólną dla win z poszczególnych rejonów Hiszpanii jest fakt, że proces ich tworzenia jest przeprowadzany z dbałością o każdy detal. W niektórych regionach tworzy się warianty białe, podczas gdy w innych królują trunki czerwone, musujące czy wzmacniane. Dla Hiszpanów wina mają ogromne znaczenie, dlatego proces ich produkcji angażuje wiele osób. W kraju tym pieczołowicie dogląda się także upraw winogron, które występują tam w setkach różnorodnych odmian. Najpopularniejsze z nich to Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Merlot.

Materiał partnera