moc oraz aromat kawy

Co wpływa na moc i aromat kawy?

Wiele osób zaczyna swój dzień od kawy. Jednak istnieje wiele odmian i sposobów przyrządzania tego napoju. Najlepszy smak i aromat kawy można uzyskać tylko, dzięki parzeniu najwyższej jakości ziaren. To właśnie w nich tkwi cały sekret smaku. Oprócz tego jest kilka innych elementów, które wpływają na aromat i moc kawy. Jakie czynniki oddziałują na ziarna kawowe?

Jakie rzeczy wpływają na moc i aromat kawy?

Bardzo duże znaczenie ma obróbka ziaren, ponieważ to ona wpływa na moc. Im mocniej palona kawa, tym intensywniejszy jest ich odbiór przez kubki smakowe. Jednak z ilością kofeiny, która wpływa na moc jest na odwrót. Jej poziom maleje wraz ze stopniem wypalenia kawy. Oznacza to, że ziarna palone na jasny kolor mają największy poziom kofeiny. Dzieje się tak, ponieważ w trakcie tego procesu wydzielane są olejki, które przenoszą smak kawy. Im wyższa temperatura i dłużej ona oddziałuje na ziarna, tym bardziej ziarna są aromatyczne.

Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na aromat i moc jest stopień rozdrobnienia kawy. Ziarna bardzo rozdrobnione szybciej się parzą oraz nie potrzebujemy więcej czasu na osiągnięcie pełni smaku. Dlatego jeżeli wybierzemy ziarna grubiej zmielone to musimy poświęcić więcej czasu, aby uzyskać aromatyczny napar.

Przygotowując kawę duży wpływ na smak ma odpowiednia woda. Czasami najdroższy i najlepszy rodzaj ziaren może popsuć właśnie zła jakość wody. Stopień twardości oraz zawarte w wodzie minerały powodują reakcje chemiczne w trakcie parzenia, co decyduje o tym, jakie związki uwolnią ziarna. Jeżeli za dużo jest sodu oraz dwuwęglanów, to zepsujemy finalny smak napoju. Taki zestaw znajduje się w wodzie butelkowanej, dlatego nie powinno się jej używać. Najlepszą wodą jest taka, która ma wysoką zawartość jonów magnezowych i niską wartość dwuwęglanów.

Jak wybrać dobre urządzenie do przygotowania kawy?

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup dobrego ekspresu do kawy. Na rynku jest bardzo wiele różnych modeli. Najwięcej opcji oferują ekspresy ciśnieniowe.

Jak mówi ekspert z Flint Espresso: Wybór odpowiedniego urządzenia do przygotowania kawy jest bardzo ważny. Jedną z opcji jest ekspres ciśnieniowy. Wykorzystuje on zwiększone ciśnienie do przygotowania pysznego napoju. Wyróżniamy dwa rodzaje tych ekspresów. Pierwszym z nich są ekspresy na kapsułki. Wykorzystują one ciśnienie przeważnie do 15 bar. Drugim rodzajem są ekspresy automatyczne z młynkiem, które mielą ziarna dopiero przed przygotowaniem napoju. Dzięki temu nie tracimy na jakości oraz intensywności smaku.

Wybierając ekspres warto zwrócić też uwagę na to, czy ma on program samoczyszczenia oraz jakie rodzaje kawy może przygotować. Przed zakupem należy zrobić listę, czego wymagamy od ekspresu, aby ułatwić sobie wybór.

Materiał partnera