Co musisz wiedzieć o whisk(e)y?

Whisky jest w Polsce bardzo popularnym alkoholem. Nie ma się czemu dziwić, kojarzy się ono z elegancją oraz klasą. Natomiast istnieje wiele mitów wokół tego trunku. Postanowiliśmy podzielić się z wami kilkoma istotnymi informacjami, dzięki którym będziecie mogli zabłysnąć wiedzą wśród znajomych.

Whisky czy whiskey – jaka forma jest poprawna?

Odpowiedź na to pytanie dla niektórych może być zaskakująca. Otóż obie formy są poprawne. Co więcej, obecność tej jednej literki lub jej brak wskazuje nam kraj pochodzenia oraz sposób produkcji trunku. O co dokładnie chodzi? Już wyjaśniamy.

Zacznijmy może od whisky. Jest ona produkowana w Szkocji, Japonii, a także w Kanadzie. Do jej produkcji wykorzystuje się jęczmień, który wcześniej jest specjalnie wędzony w torfowym dymie. To właśnie stąd jej dymny aromat. Ten trunek jest dwukrotnie destylowany, a następnie leżakuje przynajmniej trzy lata.

Jeśli chodzi o whiskey, to ono powinno nam się kojarzyć z Irlandią oraz Stanami Zjednoczonymi. Ten alkohol bazuje na kukurydzy lub jęczmiennym słodzie. Co ważne, nie jest ona wędzona, dlatego też smak jest wyczuwalnie inny. W przypadku tego trunku destyluje się go aż trzykrotnie.

Jak widać jedna literka w nazwie może sporo namieszać. Z tego powodu warto zwracać uwagę na etykietę, ponieważ kraj pochodzenia powinien nam wiele powiedzieć. Jeśli chcemy porównać różne rodzaje whisky i whiskey, to zdecydowanie warto szukać tego typu trunków w sieci. W internecie, na przykład na https://www.forfiterexclusive.pl/whisky/ można odszukać informacje na temat egzotycznych whiskey, których próżno szukać na sklepowych półkach.

Czy single malt jest lepszy od wersji blended?

Zajmijmy się kolejną sprawą, a więc rozróżnieniem single malt oraz blended. No więc tak, wersja single malt powstaje jedynie z jęczmienia, z kolei blended jest „mieszanką” jęczmienia, ale i innych zbóż czy kukurydzy. Z tego powodu niektórzy uważają, że wersja mieszana jest gorsza. Nie jest to jednak prawda. Istnieje wiele dobrych blended whisky.

Mimo wszystko faktycznie, wśród tańszych alkoholi tego typu najpopularniejsze rodzaje to właśnie te blended. Dlaczego? W procesie powstawania tego trunku bardzo istotną częścią jest leżakowanie. W przypadku single malt whisky każda beczka jest używana dwukrotnie lub maksymalnie trzykrotnie. Jeśli zaś chodzi o blended whisky, to często leżakują one w beczkach wielokrotnego użytku. Z tego powodu ich jakość bywa niższa.

Kolejną sprawą jest wiek. Wiele marek blended whisky woli nie chwalić się tym, jak długo ich produkt leżakował. Wynika to z faktu, że większość alkoholi trafia do butelek po upływie wymaganych trzech lat. Nie oznacza to jednak, że tyczy się to każdej wersji bledned whisky. Niektórzy producenci chętnie podkreślają, że ich produkt długo leżakował i informacją co do wieku alkoholu dzielą się na etykiecie. Na przykład Ballantine’s chętnie informuje, że ich whisky jest 12yo, 17yo, 21yo lub 30yo. Oczywiście nie tyczy się to podstawowej wersji tego produktu, który leżakuje trzy lata.

Materiał partnera