facebook

7 rzeczy, których NIE wiedziałeś o Facebooku

Chociaż popularny serwis społecznościowy Facebook startował w 2004 roku jako portal przeznaczony dla osób studiujących na uczelni Harvarda, to w kilka lat stał się największym serwisem społecznościowym zrzeszającym ludzi z całego świata. W 2017 roku liczba użytkowników wynosiła prawie 2 miliardy, jednak niewiele osób poznało najciekawsze fakty o samym serwisie.

Początki giganta

Na Smartix.pl można znaleźć różne informacje dotyczące Facebooka, jednak dzisiaj skupimy się na jego początkach. Jego główny twórca Mark Zuckerberg miał 20 lat w momencie tworzenia pierwszej wersji strony. Została ona zaprojektowana z myślą o studentach Harvardu i już w dniu premiery zapisało się do niej 2/3 uczniów. Dzisiaj, dzięki temu wynalazkowi, autor strony znajduje się wysoko w rankingu najbogatszych ludzi na świecie. Wartość rynkowa Facebooka w 2017 roku wynosiła 61,9 miliardów dolarów! Pierwsza wersja popularnego serwisu nosiła nazwę TheFacebook, a wprowadzane na bieżąco unowocześnienia sprawiały, że portal szybko się rozrastał i zyskiwał kolejnych miłośników.

Ciekawostki, o których nie miałeś pojęcia

Na podstawie informacji uzyskanych przez Smartix.pl przygotowaliśmy listę 7 najciekawszych informacji, o których wie niewiele osób.

  1. Więcej odwiedzin użytkowników od Facebooka ma tylko wyszukiwarka Google.
  2. Serwis produkuje własne programy telewizyjne i transmitujące wydarzenia z dziedziny sportu.
  3. Pradziadkowie Marka Zuckerberga pochodzili między innymi z Polski.
  4. Facebook jest utrzymany w kolorze niebieskim, ponieważ jego założyciel jest daltonistą, a ten kolor widzi najwyraźniej.
  5. Około 20 procent wszystkich zrobionych na świecie zdjęć w końcu trafi na Facebooka.
  6. W każdej sekundzie dnia na Facebooka dodawanych jest ponad czterdzieści jeden tysięcy postów.
  7. Badacze twierdzą, że w ciągu pięćdziesięciu lat liczba użytkowników, którzy zmarli, przekroczy liczbę żywych. Z tego względu serwis udostępnił opcję „in memoriam”, dzięki czemu po śmierci użytkownika konto zostaje trwale usunięte.