Zalety piw regionalnych

Już od dobrych kilku lat wśród polskich konsumentów można zaobserwować duże zainteresowanie piwami regionalnymi. Małe, lokalne browary proponują klientom świetne piwa przygotowywane wedle unikatowych receptur. Niektórzy specjaliści mówią nawet o piwnej rewolucji na polskim rynku. Co takiego jest w piwach regionalnych, że zawojowały serca nawet najbardziej wymagających smakoszy piwa?

Skąd to zainteresowanie?

Polacy bardzo chętnie sięgają po piwo. Przez lata nie było tu dużego wyboru, rynek opanowały koncerny produkujące piwo przemysłowe, którego marki nie różniły się szczególnie od siebie smakiem. Przy masowej produkcji piwa ważne jest, by zachować standardy i by było tanio, nic więc dziwnego, że takie piwa nie zaskakują oryginalnym, indywidualnym smakiem. Skutecznym antidotum na ten stan rzeczy okazały się piwa pochodzące z małych, regionalnych browarów. Wielu klientów mówi otwarcie, że takie piwa smakują lepiej – i to jest ich podstawowy walor. Za lepszy smak piwa regionalnego odpowiada m.in. ich mniejsza skala produkcji: fermentacja w kadziach w takim browarze jak MIni Browar MajEr przebiega zupełnie inaczej niż w dużym zakładzie przemysłowym, czasem bywa też bezciśnieniowa, czyli bez swobodnego dostępu powietrza.

Diabeł tkwi w szczegółach

Kolejna różnica tkwi w wykorzystywanych do warzenia piwa surowcach – w małych browarach używa się często naturalnego słodu z wysokogatunkowego ziarna jęczmiennego lub pszenicznego, podczas gdy przy produkcji na skalę przemysłową stosowane są jego tańsze zamienniki takie jak ryż czy kukurydza lub syropy cukrowe i skrobiowe. Z kolei zamiennikiem naturalnego chmielu są tu ekstrakty chmielowe. W małych browarach wykorzystywany jest chmiel mniej przetworzony: granulat lub szyszki chmielowe. Na przykład pochodzące ze wspomnianego powyżej Mini Browaru MajEr piwo regionalne, niepasteryzowane i niefiltrowane, składają się tylko z czterech składników: wody, słodu, drożdży oraz chmielu.

Czym jeszcze kuszą małe browary?

Piwo regionalne w większości są niepasteryzowane – dzięki temu konserwanty nie pozbawiają ich dobrego smaku. Małe browary, w przeciwieństwie do tych produkujących masowo, mogą wytwarzać piwo, które jest na bieżąco spożywane. Ma ono zwykle termin spożycia nie dłuższy niż miesiąc, ale zdaniem znawców trunku jest to cena, którą warto zapłacić za ich lepszy smak. Regionalne marki piwa można kupować na miejscu w browarach, ale niektóre z nich są też dostępne w wybranych sklepach. Za rynkowy sukces piw regionalnych jest odpowiedzialna niewątpliwie rosnąca świadomość naszych rodaków i ich większe oczekiwania co do smaku spożywanych trunków.

Materiał partnera