kiełbasa z dziczyzny

Zastosowanie dziczyzny w polskiej kuchni

Dziczyzna to mięso, które ma szerokie zastosowanie w polskiej kuchni i jest coraz bardziej cenione przez Polaków. Wyjaśniamy, jakie zalety dziczyzny decydują o jej coraz większej popularności. Z tekstu dowiesz się też, które polskie potrawy przygotowuje się w oparciu o mięso z dziczyzny.

Dlaczego dziczyzna jest tak ceniona?

Dziczyzna to mięso pochodzące od zwierzyny łownej: dzików, danieli, jeleni, saren, zajęcy, a także dzikiego ptactwa – kaczek, kuropatw, przepiórek. Bogata w żelazo, białko i inne wartości odżywcze, a także niskokaloryczna dziczyzna gości coraz częściej na polskich stołach. Ponieważ mięso to pochodzi nie od zwierząt hodowlanych, tylko od żyjących w stanie dzikim, na łonie natury, gdzie żywią się naturalnym i wolnym od chemii oraz antybiotyków pokarmem, dziczyzna ma niepowtarzalny smak oraz aromat. Dodatkowo mięso zanim trafi do sprzedaży jest szczegółowo sprawdzane przez służby weterynaryjne. Liczne zalety mięsa z dzika, sarny czy jelenia sprawiają, że jest ona często zamawiana i kupowana przez restauratorów oraz klientów indywidualnych u takich dostawców dziczyzny, jak Podlaskie Wyroby, stanowiąc przy okazji świetną alternatywę dla typowego mięsa z pochodzącego z marketów. Dziczyzna posiada bogate tradycje w naszej rodzimej kuchni – kiedyś była mięsem spożywanym przez królów, szlachtę i stany uprzywilejowane, a obecnie dzięki bogatej ofercie polskich sklepów wędliniarskich zachwycać się jej smakiem może niemal każdy.

W jaki sposób przyrządza się w polskiej kuchni dziczyznę?

W polskiej kuchni dziczyznę marynuje się, między innymi za pomocą czerwonego wina, by stała się wyjątkowo miękka i soczysta. Ponieważ jej specyficzny smak idealnie komponuje się z lekką nutką słodkości dziczyznę podaje się często w otoczeniu słodkich sosów – na przykład żurawinowego. Lista potraw i przysmaków przygotowanych w polskiej kuchni na bazie dziczyzny jest bardzo długa. Z dziczyzny przyrządza się pasztety, steki, żeberka, pieczenie, gulasze, a dzika można podać nadziewanego kaszą i warzywami czy też z dodatkiem śliwek suszonych, grzybów prosto z lasu, buraków oraz kapusty. Na bazie tego mięsa produkuje się też aromatyczne wędliny i kiełbasy z dziczyzny – szynki, polędwice, kiełbasy zwykłe i krakowskie. Sztuka kulinarna opiera się również na odpowiednim doprawieniu dań, dlatego w polskiej kuchni dziczyznę przyprawia się pasującym do jej smaku jałowcem, tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz czosnkiem granulowanym.

Materiał partnera