Makaron pełnoziarnisty

Zalety włączenia makaronów pełnoziarnistych do codziennej diety

Makarony pełnoziarniste, czasem nazywane razowymi, powstają z pełnego, słabo oczyszczonego ziarna. Regularne spożywanie produktów niskiego przemiału wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie. Korzysta wtedy nie tylko przewód pokarmowy, ale również serce i inne układy w organizmie. Ostatnio w kuchniach coraz częściej sięga się po produkty pełnoziarniste. Jest to nie tylko pieczywo, ale także makaron. Dlaczego warto go jeść?

Jakie właściwości ma makaron pełnoziarnisty?

Makaron pełnoziarnisty różni się od zwykłego przede wszystkim wyglądem. Ma zdecydowanie ciemniejszy kolor. Jednak nie jest to zasługą barwnika, tylko mąki użytej do jego produkcji. Makaron ten charakteryzuje się również bogatszym smakiem i jest zdecydowanie twardszy.

Makaron razowy dobrych producentów, takich jak firma ANNA, ma szereg pozytywnych właściwości, a jedną z ważniejszych jest niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że spożycie go nie generuje dużego zwiększenia poziomu insuliny we krwi. Wiąże się to z wystąpieniem reaktywnej hiperglikemii oraz znosi możliwość zaistnienia napadów głodu, a jednocześnie daje uczcie długotrwałej sytości. Bezpośrednio wpływa to pozytywnie na masę ciała, albowiem nie ma potrzeby sięgać po przekąski między głównymi posiłkami. Z tego względu, makaron pełnoziarnisty zalecany jest osobom, które się odchudzają.

W jaki sposób makaron pełnoziarnisty pozytywnie wpływa na zdrowie?

W mące, którą przeznacza się na makaron pełnoziarnisty, oprócz zmielonych ziaren znajdują się również ich skorupki i kiełki. Taki skład sprawia, że makaron pełnoziarnisty jest pełen zdrowego błonnika. Te dodatkowe elementy, zwane otrębami, podnoszą jego odżywczą wartość. Są one przebogatym źródłem białka, witamin i innych składników mineralnych.

Natomiast błonnik reguluje pracę jelit, dzięki czemu poprawia cały metabolizm. Ponadto sprawia, że cholesterol jest wchłaniany w mniejszym stopniu. Jest to sytuacja korzystna dla całego układu krwionośnego. Jest jeszcze więcej powodów, dla których warto kupować makaron pełnoziarnisty. To przede wszystkim zawartość potasu, żelaza, cynku i fosforu. Wszystkie te pierwiastki korzystnie wpływają na prace układu nerwowego oraz serca. Makaron razowy zawiera także wiele witamin z grupy B.

Rosnąca popularność makaronu pełnoziarnistego bierze się również stąd, że jest on komponentem wielu zdrowych diet, w tym również tych odchudzających. Wciąż powstają i udoskonalane są atrakcyjne przepisy na potrawy z tym dodatkiem.

Materiał partnera