Z czego wynika popularność patelni ceramicznych?
Na rynku istnieje wiele rodzajów patelni, w tym teflonowe, granitowe, emaliowane czy właśnie ceramiczne. Niektóre z nich cieszą się znacznie większą popularnością niż inne. W wielu kuchniach pojawiają się patelnie ceramiczne, co ma związek z ich licznymi zaletami. Dlaczego warto zdecydować się na taki produkt? Czym cechują się takie patelnie i do czego można je stosować?
Zalety patelni ceramicznych
Patelnie ceramiczne mają wiele zalet. Pozwalają one na bezproblemowe korzystanie w wysokiej temperaturze i są na nią bardziej odporne niż modele teflonowe. Działają bez żadnych problemów nawet przy 400°C. Co więcej, mogą być również mrożone. Wśród zalet patelni ceramicznych pojawiają się także takie cechy, jak:
- równomierne nagrzewanie,
- utrzymywanie ciepła potrawy przez długi czas,
- brak szkodliwych związków wydzielających się podczas smażenia,
- brak reakcji ze składnikami spożywczymi,
- nieprzywierająca powłoka,
- lekkość,
- brak szkodliwego wpływu na środowisko,
- odporność na uszkodzenia mechaniczne większa niż w przypadku patelni teflonowych,
- możliwość smażenia z niewielką ilością tłuszczu,
- łatwość czyszczenia,
- elegancki wygląd.
Wszystkie te cechy w połączeniu z atrakcyjnymi cenami sprawiają, że patelnie ceramiczne są wybierane przez wiele osób. Wysokiej jakości produkty tego typu znajdziesz m.in. w sklepie internetowym Porcelana24.
Kiedy sprawdzi się patelnia ceramiczna?
Patelnia ceramiczna to doskonały wybór w sytuacji, gdy przygotowujesz potrawy na co dzień. Konieczne jest jednak używanie jej zgodnie z kilkoma zasadami. Takie akcesorium nie może być myte w zmywarce. Trzeba także uważać na zarysowania, choć w mniejszym stopniu niż w przypadku teflonu. Najlepiej stosować drewniane lub silikonowe przybory, które nie uszkadzają powłoki patelni.
Patelnie ceramiczne nadają się idealnie do smażenia warzyw, mięs czy ryb. Pozwalają na utrzymanie temperatury dania przez długi czas. Są bardzo lekkie, dlatego sprawdzają się doskonale w sytuacji, gdy nie masz siły na trzymanie np. patelni żeliwnej. To dobry wybór także wtedy, kiedy stawiasz na niewielką ilość oleju i martwisz się przywieraniem jedzenia do patelni. W przypadku modeli ceramicznych nie ma takiego ryzyka. Warto jednak wybierać patelnie wysokiej jakości, które nie zawierają szkodliwych substancji uwalnianych podczas gotowania. Muszą być wykonane z odpowiednio sprawdzonej ceramiki, odpornej na wysokie temperatury i uszkodzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana