Wartości odżywcze ziemniaków
Dobre imię ziemniaków ucierpiało na skutek fałszywej opinii, jakoby nie zawierały nic oprócz pustych kalorii. Nieprawda! Stanowią cenne źródło cukrów, składników mineralnych i witamin. Ponadto, można je kupić od lokalnych producentów. Szkodzi nam, gdy zbyt obficie polejemy je tłuszczem. Wina nie leży po stronie ziemniaka, lecz zastosowanych dodatków.
Wielka podróż małego kartofla, czyli skąd ziemniaki w Polsce?
Ziemniaki trafiły do Polski w XVII wieku za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przywiózł sadzonki dla ukochanej żony Marysieńki. Pochodziły z wiedeńskich ogrodów cesarza Leopolda I. Z czasem stały się daniem spożywanym powszechnie, ponieważ okazało się, że uprawa ziemniaka chroni rzesze ludzi przed dotkliwym głodem.
Jeszcze do lat 80 XX wieku, Polska zajmowała II miejsce w światowej produkcji ziemniaka. Obecnie uprawy są mniejsze, jednak odbiorcy zainteresowani hurtowym kupnem ziemniaków wysokiej jakości, nadal znajdą w Polsce odpowiednich producentów, np. Rodzinne Gospodarstwo Rolne KUDUK w woj. dolnośląskim.
Co zyskuję, jedząc ziemniaki?
Co kryje w sobie ta urocza bulwa? W 75% składa się z wody, jednak pozostałe 25% wykorzystuje maksymalnie, ofiarowując jedzącemu:
- skrobię, czyli węglowodan złożony, który dostarcza energii, a wchłania się wolniej niż cukry proste, dlatego zalecany jest w diecie cukrzycowej,
- potas, czyli składnik mineralny, który obniża ciśnienie krwi, dlatego ziemniaki zalecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym,
- witaminę C, która, choć nie dominuje w ziemniakach, to przy częstym ich spożywaniu, wystarcza na pokrycie części codziennego zapotrzebowania,
- błonnik pokarmowy, sprzyjający trawieniu.
Zatem pogląd, że ziemniaki są tuczące, jest nieprawdziwy. W stosunku do kasz, czy makaronów, kaloryczność kartofelków jest niewielka, a przy tym dają uczucie sytości. Jeżeli zadbamy, by kupić dobre odmiany ziemniaków, w hurtowej sprzedaży – wtedy jemy smacznie, zdrowo i tanio.
Na co muszę uważać, stosując dietę ziemniaczaną?
Najzdrowiej dla Ciebie, gdy ziemniaki ugotujesz w wodzie lub upieczesz w folii. Jeżeli po ugotowaniu potrzymasz je trochę, aby ostygły, z powodzeniem możesz podać je cukrzykowi lub osobie z insulinoopornością. Jeżeli jesz ziemniaki gorące, całkowicie przyswajasz zawartą w nich skrobię. Lecz gdy zadowolisz się wariantem nieco chłodniejszym (co nie oznacza, że zimnym), skrobia nie zostanie strawiona w całości, a przez to obniży się indeks glikemiczny potrawy.
Najbardziej szkodzą Ci ziemniaki smażone, w postaci frytek i chipsów, z racji dużej ilości tłuszczu, jakie wchłonęły. Jeżeli nie jesteś w stanie zrezygnować z tego smakołyku, rozważ ograniczenie jego spożycia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana