Rodzaje tradycyjnych polskich ciast

Tradycyjne ciasta, które kochają Polacy

Tradycyjne ciasta to obowiązkowy element podwieczorku w towarzystwie kawy lub herbaty. Są wielbiciele wbijania widelczyka w wielowarstwowe konsystencje kremu, biszkoptu, bitej śmietany i owoców. Są także takie osoby, które uwielbiają słodkość ciasta drożdżowego lub puszystego, rozpływającego się w ustach sernika. Inni natomiast daliby się pokroić za ostatni kawałek szarlotki. Wszystkie te osoby łączy  jedno – miłość do słodkości. Które ciasta cieszą się największą popularnością?

Rodzaje tradycyjnych polskich ciast

Po ciasta sięgamy do kawy, na poprawę humoru i aby podkreślić wyjątkowość ważnych chwil. Tradycyjną pozycją na pierwszym miejscu jest z pewnością szarlotka na kruchym cieście z przyprawami korzennymi. Można podawać ją na zimno lub w formie gorącej z gałką lodów waniliowych. W polskiej kuchni wypiek zagościł na dobre, a jego popularność cały czas nie słabnie. W wielu różnorodnych wariantach występuje także puszysty sernik doskonały. Może być okraszony bakaliami, owocami, posypką lub lukrem. Spód masy serowej może być kruchy, półkruchy lub na bazie herbatników. Popularność zyskał także sernik z rosą.

Tradycyjne ciasta to także różnego rodzaju makowce i ciasta drożdżowe. Te pierwsze w większości goszczą na stołach na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Ciasto drożdżowe wyróżnia się natomiast złotą, wypieczoną skórką i wyśmienitym zapachem, który przywodzi na myśl babcine wypieki. Jednym z ulubionych ciast Polaków jest ciasto drożdżowe z owocami, które doskonale przełamują słodycz wypieku i nadają mu dodatkowego smaku. Kolorowe kompozycje owoców do tego wszystkiego pięknie się prezentują – to, więc nie tylko dodatek smakowy, ale też perfekcyjna, naturalna, jadalna dekoracja. Osobom na diecie łatwiej sięgnąć po łakocie z owocami niż samą czekoladę.

Dlaczego warto kupować tradycyjne ciasta od sprawdzonych cukierni?

Słodkości towarzyszą nam od stuleci. Stanowią dodatek do popołudniowej kawy i spotkań z przyjaciółmi. Wypieki ze sprawdzonych miejsc produkowane są z naturalnych składników, które poza nadawaniem wyjątkowego smaku wpływają także na wartości odżywcze, jakie ma taki wypiek. Niepowtarzalny smak, z pewnością można osiągnąć przez masło i mnogość bakalii. To przenośnik smaku i tłuszczu. Warto, więc zdecydować się na tradycyjne ciasta, w których stosuje się prawdziwe masło i wysokiej, jakości składniki.

Z takich korzysta pracownia cukiernicza Skotniki w Krakowie, która oferuje słodkości o wyjątkowym smaku. Współpracuje wyłącznie z zaufanymi dostawcami mąki i jaj, a więc gwarantuje, że do wypieków trafiają wyłącznie świeże produkty.

Materiał partnera