Artykuł sponsorowany

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jakie mają znaczenie dla konsumentów?

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Jakie mają znaczenie dla konsumentów?

Spożywane na co dzień potrawy i napoje mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Liczne akty prawne i przepisy sanitarne mają na celu zapewnienie konsumentom bezpiecznej i dobrej żywności. Zagadnienia dotyczące jakości jedzenia są wciąż aktualizowane i rozwijane, aby nadążyć za rozwojem technologii oraz stałym wzrostem produkcji. 

Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wszystkie przedsiębiorstwa branży spożywczej mają obowiązek stosowania różnych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Do obowiązkowych systemów w przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem jedzenia na terenie Unii Europejskiej należą:

  • Dobra praktyka Higieniczna (GHP) - obejmuje lokalizaję i infrastrukturę zakładu, maszyny i urządzenia, proces mycia i dezynfekcji, zaopatrzenie w wodę i kontrolę odpadów oraz higienę personelu;
  • Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) - dotyczy przyjmowania surowców i materiałów, procesu obróbki wstępne i zasadniczej, transportu wewnętrznego i zewnętrznego oraz magazynowania wyrobów gotowych
  • Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP) - opiera się na 7 zasadach, które skupiają się na analizie kontroli, określeniu krytycznych punktów kontroli, ustaleniu wartości limitów krytycznych i działań korygujących, określeniu procedury weryfikacji oraz prowadzeniu dokumentacji.

Obok wymienionych obowiązkowych systemów jakości występują również standardy nieobligatoryjne. Do najpopularniejszych należą ISO 22000, skupiający się na zarządzaniu bezpieczeństwem żywności oraz  ISO 9901, który dotyczy zarządzania jakością. Często spotyka się również system IFS Food. Stanowi on zbiór wymagań w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności produktów sprzedawanych pod własną marką w handlu detalicznym i hurtowym. Taki certyfikat ma np. firma Kinga, zajmująca się przygotowywaniem zdrowej żywności.

Znaczenie bezpieczeństwa żywności dla konsumentów

W czasie produkcji żywności może dojść do skażenia jej mikroorganizmami, bakteriami czy wirusami. Spożycie zatrutej żywności skutkuje infekcją lub zatruciem pokarmowym, a to z kolei prowadzi do bóli brzucha, biegunki czy innych problemów żołądkowo-jelitowych.

Wszystkie wdrażane normy i procedury mają więc nie tylko dbać o jakość żywności, ale również zapewniać bezpieczeństwo jej konsumentom. Niewłaściwie wyprodukowana żywność, np. zanieczyszczona lub źle przechowywana, może mieć szkodliwy wpływ na organizm człowieka i prowadzić do poważnych zaburzeń działania między innymi układu pokarmowego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.