Słodkie przekąski do kawy

Słodkie przekąski idealne do kawy i herbaty

Kawa i herbata to z całą pewnością obowiązkowy punkt każdej uroczystości. W szczególności w zestawieniu ze słodkimi przekąskami serwowane są one na obiadach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi, uroczystościach urodzinowych czy spotkaniach firmowych. Aby zapewnić gościom różnorodność i możliwość skosztowania niepowtarzalnych smaków, warto jednak wybierać wyłącznie harmonijne połączenia! Jakie desery wybrać do kawy i herbaty? Podpowiadamy.

Jakie desery pasują do kawy?

Do aromatycznej kawy pasować będą kruche ciasteczka, makaroniki oraz lekkie desery. Jeśli chcemy zagwarantować gościom różnorodne i ciekawe smaki, świetnym pomysłem okazuje się zamówienie wykwintnego słodkiego bufetu, składającego się z kilku przekąsek. Apetycznie udekorowane desery bez wątpienia przyciągną wzrok gości, a ich smak zapadnie w ich pamięć na długi czas.

Zamawiając bufet z Cukierni i Piekarni Semifreddo w Warszawie, nie musimy zatem poświęcać czasu na przygotowywanie deserów, a każdy smakołyk możemy dopasować do własnych preferencji.  Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, aby na słodkim stole znalazł się sernik. Możemy wybrać sernik krakowski na kruchym spodzie z dodatkiem rodzynek, a także klasyczny puszysty sernik wiedeński bez spodu, o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku.

Na słodki bufet doskonale nadadzą się również mniejsze deserki, takie jak klasyczne włoskie tiramisu, którego kawowy aromat znakomicie połączy się z kawą. Rzadko spotykaną słodkością do skosztowania będzie Creme Brulee, czyli zapiekany deser z warstwą karmelizowanego cukru o smaku wanilii z karmelową nutą.

Jakie słodkie przekąski wybrać do herbaty?

Do czarnej herbaty będą pasować wszelkiego rodzaju mocno przyprawione ciasteczka, ciastka z kremem lub owocowe desery. Na stole nie powinno zabraknąć klasyki, czyli szarlotki z ciasta półkruchego lub kruchego z dodatkiem cynamonu i rozpływających się w ustach jabłek. Z kolei do owocowych herbat warto postawić na ciasta uzupełnione o lekko kwaśne owoce, które dobrze skontrastują słodki smak herbaty.

Komponując bufet, powinniśmy także zadbać o bogato zdobione pierniczki i korzenne ciasteczka, które przyniosą na myśl sezon zimowy i Święta Bożego Narodzenia. Oprócz tego świetnym wyborem będzie deser włoski, czyli lekkie owocowe kruche ciasto, nazywane crostatą. Najmłodszym gościom natomiast zasmakuje przepyszny ptyś przełożony aksamitnym kremem śmietanowym lub ciasto owocowe na cienkim cieście biszkoptowym przełożone waniliowym, lub czekoladowym kremem z owocami.

Materiał partnera