kuchnia w restauracji

Rola i znaczenie urządzeń chłodniczych w gastronomii

Chłodzenie żywności to podstawa zachowania przydatności do użycia. Odpowiednie sprzęty chłodnicze są niezbędne w każdym lokalu zajmującym się przygotowaniem jedzenia. Bary czy restauracje wykorzystują takie urządzenia nie tylko w kuchni, czy magazynie, ale także na sali przygotowanej dla Klientów, gdzie w lodówkach eksponowane są, chociażby napoje.

Jak wybrać urządzenia chłodnicze w branży gastronomicznej?

Urządzenia chłodnicze w gastronomii powinny stale utrzymywać optymalną temperaturę żywności. Ważne jest, aby zachować dobrą jakość smaku, ale także wyglądu produktów. Dlatego kluczowy jest dobór odpowiednich urządzeń, które wykorzystują nowoczesną technologię chłodzenia, a przy tym są wykonane z bardzo dobrych materiałów, co pozwala na bezawaryjne działanie.

Oferta gastronomicznych urządzeń chłodniczych to doskonały wybór pod względem jakości i wydajności sprzętu. Ponadto warto zwrócić uwagę również na możliwość ustawienia temperatury urządzeń chłodniczych, gdyż niektóre produkty muszą być przechowywane w konkretnych warunkach. Istotny jest poziom wilgotności, który przeciwdziała wysychaniu produktów i ma duży wpływ na zachowanie walorów zapachowych jedzenia. Urządzenia chłodnicze w gastronomii powinny być przede wszystkim wydajne. Warto zwrócić uwagę na moc preferowanego sprzętu i jego zapotrzebowanie na prąd, gdyż to przekłada się na koszty energetyczne.

Jakie urządzenia chłodnicze warto wybrać do lokalu gastronomicznego?

Podstawą funkcjonowania każdej większej restauracji są szafy chłodnicze, które wyróżniają się większym zakresem możliwości regulacji temperatury oraz dużą powierzchnią do przechowywania. Pozwala to na łatwą segregację produktów i wygodny dostęp. Profesjonalne urządzenia chłodnicze znajdziemy u dystrybutora sprzętu gastronomicznego AZ Gastro, który oferuje wyposażenie dla restauracji, kawiarni, cukierni i sklepów spożywczych. Często wykorzystywane w branży gastronomicznej są również stoły chłodnicze, które są przydatne w pomieszczeniach produkcyjnych, gdzie kucharz, przygotowując dania, może mieć pod ręką wszystkie potrzebne produkty. Częstym rozwiązaniem są także urządzenia chłodnicze szokowe, które dzięki zwiększonej mocy, mogą w krótkim czasie schładzać produkty, przy czym nie obniżają ich jakości.

Materiał partnera