Profesjonalny ekspres do kawy w Twoim lokalu

Profesjonalny ekspres do kawy to wyposażenie każdego dobrego lokalu gastronomicznego. W miejscu gdzie zapraszasz klientów żeby odpoczęli oraz zrelaksowali się nie może zabraknąć kawy. Co wyróżnia profesjonalne ekspresy?

Ekspresy profesjonalne – niezawodne urządzenie w gastronomii

Ciężko jest wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez możliwości zamówienia kawy.

Kawa jest napojem, po którego najczęściej sięgamy jeżeli chcemy dodać sobie energii. Filiżanka z aksamitnym płynem towarzyszy nam podczas posiłków, wyjść z przyjaciółmi oraz spotkań biznesowych. 

Profesjonalny ekspres do kawy zaparzy ją w idealny sposób. Od Ciebie będzie zależeć, który z dostępnych modeli urządzenia wybierzesz.

Lokale gastronomiczne bardzo często decydują się na automaty, które pozwalają na szybkie przygotowanie napojów, dzięki czemu można w krótszym czasie obsłużyć większą ilość klientów. Jest to możliwe dzięki temu, że prostota obsługi połączona jest z funkcjonalnością sprzętu.

Ekspresy kolbowe oraz automatyczne

Profesjonalne ekspresy kolbowe posiadają oddzielny młynek, który zmieli kawę. Użytkownik może sam kontrolować intensywność powstałego napoju poprzez wsypywaną ilość kawy. Te ekspresy dają również możliwość regulowania jaką wysokość osiągnie temperatura wody. Dzięki temu można modyfikować przygotowany napój. 

Używane są przede wszystkim w lokalach gdzie barista z doświadczeniem przygotowuje napoje. Zaparzanie staje się swoistym rytuałem.

Ekspresy kolbowe posiadają końcówkę do ręcznego spieniania mleka, która jest niezbędna jeżeli chcemy przygotować profesjonalne kawy mleczne.

Ekspresy automatyczne są prostsze w obsłudze. Ekspres automatyczny sam mieli kawę i zaparza ją w zależności od tego jaki wariant wybierzemy. Tego typu ekspresy sprawdzają się najbardziej w biurach oraz na stacjach paliw ze względu na ich funkcjonalność oraz szybkość przygotowania.

Za pomocą jednego przycisku stworzysz idealną kawę! Używając ekspresu automatycznego spotkasz się z łatwością obsługi, dzięki której nie będziesz potrzebować dużej wiedzy o zaparzaniu napoju bądź właściwych proporcjach.

Automatyczny ekspres z pojemnikiem na wodę

Każdy ekspres ciśnieniowy będzie potrzebował źródła wody jeżeli chcemy zaparzać w nim kawę. Na rynku istnieją obecnie dwa warianty: z pojemnikiem na wodę oraz ze stałym połączeniem.

Automat z pojemnikiem na wodę jest mobilny co jest jego niewątpliwym plusem. Świetnie sprawdzi się w przy organizacji przyjęcia, w którym będziemy pewni potrzeby przenoszenia sprzętu. Należy jednak pamiętać zawsze o regularnym uzupełnianiu wody.

Ekspresy ze stałym podłączeniem są bardziej funkcjonalne ze względu na stały i nie wymagający kontroli dostęp do wody. Muszą być montowane w określonych miejscach i ze względu na zestaw filtracyjny zajmują więcej miejsca.

Dobór odpowiedniej kawy

Ekspres to ważne wyposażenie gastronomii jednak o jakości przyrządzanych napojów będzie zależało to na jaką kawę się zdecydujemy. 

Jedynie właściwe dobrane i wyselekcjonowane ziarna pozwolą na przygotowanie niezwykle aromatycznych napoi, które skutecznie postawią na nogi. Odpowiedni wybór jest bardzo ważny ponieważ cześć z nas nie wyobraża sobie poranka bez “małej czarnej”.

Mimo, że jest dużo zwolenników kawy sypanej, kawa ziarnista niewątpliwie jest zdrowszą opcją. Ma niesamowita smak, zapach oraz nie jest sztucznie modyfikowana.

W lokalach gastronomicznych warto jest zaopatrzyć się w kilka rodzai kaw tak by trafiły do gustu nawet najbardziej wymagających klientów. Ciekawą opcją do menu są kawy smakowe, które zyskują dodatkowy aromat dzięki owocom bądź przyprawom.  

Palarnia kawy https://coffee-style.pl/ w swojej ofercie ma najlepsze kawy ze sprawdzonych plantacji. Doskonała kawa stanie się wizytówką Twojego lokalu. 

Materiał partnera