Dowóz jedzenia

Posiłki z dowozem jako rozwiązanie na czas pandemii 

Pandemia koronawirusa w wysokim stopniu odbiła się na całej branży gastronomicznej, jednak z nową sytuacją świetnie poradziły sobie firmy cateringowe, których oferta skupiała się przede wszystkim na „dowozie”. Zamawianie posiłków do firm czy prywatnych mieszkań wyróżnia się kilkoma praktycznymi zaletami. Co przemawia na korzyść takiego rozwiązania?

Główną zaletą cateringu jest dostęp do odpowiednio skomponowanych i zbilansowanych dań, które zazwyczaj są przygotowane z myślą o indywidualnym kliencie. Oznacza to, że dowożone potrawy nie zawierają określonych alergenów, a także mają właściwą kaloryczność, dobraną do wskazówek czy fizjonomii danej osoby. Można również wskazać szczególnie lubiane posiłki albo opisać przepisy, za którymi zwyczajnie się nie przepada. Co ciekawe, skorzystanie z takiej oferty bywa korzystne ekonomicznie. W jaki sposób obcina się koszty związane z jedzeniem?

Dostawa posiłków dla firm i prywatnych klientów 

Przewagą cateringu nad „domowym” gotowaniem są stosunkowo stałe ceny poszczególnych pozycji w menu. Koszty surowców, które znajdują się w sklepie – warzywa, owoce czy mięso – zwiększają się lub zmniejszają w zależności od aktualnego sezonu. Oferta wspomnianych firm zazwyczaj charakteryzuje się jednak dosyć dużą stabilnością. „Wizyta” w supermarkecie jest też niekorzystna ze względu na pandemię. Aby uniknąć roznoszenia zarazków, warto zamówić zatem posiłki dla firm (w Szczecinie np. dostawa obejmuje całe miasto) lub osób prywatnych.

Należy również przyznać, że dostawa gotowych, smacznych, a przy tym zdrowych potraw jest dosyć wygodnym rozwiązaniem – pracując np. zdalnie, nie trzeba tracić czasu na wcześniejsze przygotowanie śniadania czy obiadu, tylko od razu przejść do „strefy relaksu” po wyłączeniu komputera. Jak dodaje firma „JedzieCatering”, zamówienie takich posiłków pozwala także na zaoszczędzenie czasu, jaki należałoby przeznaczyć na samo zaplanowanie swojego jadłospisu i „ratuje” w sytuacji, gdy w lodówce znajduje się tylko „mleko i jajka”.

Posiłki dla firm z dostawą – dlaczego warto? 

Karty lunchowe albo stała współpraca z cateringiem sprawia, że „rosną morale” pracowników. Członkowie zespołu nie tylko czują się docenieni przez swoich przełożonych, ale też nabierają sił do dalszych działań. Wybierając posiłki dla firm z dowozem, zwłaszcza w dobie pandemii, pokazuje, że stawia się jednocześnie na kompleksową motywację podwładnych. Chodzi tutaj zarówno o zaspokojenie tych „podstawowych” potrzeb, jak i podkreślenie, że każdy pracownik przynosi określoną wartość do organizacji.

Materiał partnera