kapuśniak

Popularne dania restauracyjne kuchni staropolskiej

Coraz częściej nasze społeczeństwo wraca do korzeni. Zapewne nie raz miałeś styczność ze starą książką kucharską. Teraz to cenny skarb, który pozwala na odbycie kulinarnej podróży w przeszłość. Prostota dań i ich dobry smak powoduje, że ludzie coraz częściej sięgają po nie w restauracjach. Gdzie więc znaleźć potrawy charakterystyczne dla kuchni staropolskiej?

Czym charakteryzuje się kuchnia staropolska? 

Potrawy kuchni staropolskiej to dziedzictwo wiekowej, aprobowanej przez polskie podniebienia tradycji. Smaki ulegały wpływom oraz zmianom regionalnym. Jest to kuchnia z prostymi daniami powstałymi na bazie naturalnych produktów. Bazuje ona na darach natury, takich jak grzyby, ryby, dziczyzna, kasze oraz różne przyprawy. Dzięki temu ma wyraziste smaki, które przypadną każdemu do gustu.

Obecnie kuchnia staropolska cieszy się bardzo dużym powodzeniem. Dania tego typu są uwielbiane przez miłośników potraw domowych.

Potrawy kuchni staropolskiej 

Wiele restauracji wprowadza do swojego menu staropolskie dania. Tak jest np. w przypadku Zajazdu Leon w Aleksandrii koło Ozorkowa. Wśród potraw charakterystycznych dla tradycyjnej polskiej kuchni należy wyróżnić:

  • zupy,
  • potrawy mięsne,
  • warzywa w wielu postaciach,
  • sałatki,
  • potrawy z kaszy i mąki.

Za najstarsze zupy uważa się polewki, barszcze, krupniki, rosoły, żur, czerninę, grochówkę, zupy rybne oraz owocowe. Najważniejszą formą przyrządzania i podawania potraw z mięsa w kuchni staropolskiej było „pieczyste”. Potrawy mięsne charakteryzują się winnym smakiem. W tego rodzaju kuchni jest też przewaga warzyw, które bardzo często łączy się z mięsem, z kaszami, z nabiałem i z grzybami. Używa się różnych ziół. Sałatki doprawiane są oliwą i cytryną, śmietaną. Natomiast potrawy z kasz i mąki uważa się za najstarsze.

Kaczka i gęś – kwintesencja kuchni staropolskiej 

Jednymi z najbardziej tradycyjnych dań tej kuchni są potrawy z kaczki. Najprostszym sposobem jej przyrządzenia jest pieczenie. Podaje się ją z warzywami i kaszą. Obecnie największą popularnością cieszy się jej pieczona wersja z jabłkiem i dodatkiem wina, masła oraz wyrazistych przypraw. Mięso kaczki charakteryzuje duża kaloryczność.

Natomiast gęsina to bardzo delikatne mięso, z którego można przygotować wywary, robić gulasze lub spożywać porcje gotowane czy pieczone. Mięso gęsi bogate jest w białko i witaminy. Do popularności gęsiny przyczynił się jej wspaniały smak. Potrawa ta najczęściej jest podawana z kaszą. Co ciekawe, gęsi smalec traktowano kiedyś jako afrodyzjak.

Materiał partnera