Po czym poznać prawdziwego Deep Disha?
Amerykańska Deep Dish nie jest zwykłą pizzą, jaką przyzwyczailiśmy się jeść w większości znanych nam pizzerii. Z wyglądu bardziej przypomina placek, aniżeli pizzę. Trochę inaczej smakuje i w inny sposób się ja przygotowuje. Różnice te polegają więc nie tylko na dobrze składników. Przeczytaj artkuł, żeby dowiedzieć się, czym odznacza się prawdziwy Deep Dish przyrządzany według klasycznego przepisu z Chicago.
Pizza z głębokiego naczynia
By zrozumieć, czym jest Deep Dish, najlepiej przetłumaczyć jego nazwę i wyjaśnić jej znaczenie. Deep Dish tłumaczone z języka angielskiego na polski oznacza bowiem „głębokie naczynie”. I to słowo idealnie oddaje specyfikę tego dania, a ściślej mówiąc sposób jego przygotowania. Amerykańską pizzę z Chicago piecze się wszak na tortownicy lub głębokiej patelni polanej obficie olejem. Deep Dish Pizza musi być w tym naczyniu pieczona długo oraz w wysokiej temperaturze. Dzięki tym zabiegom jest chrupiąca, puszysta i soczysta.
Pizza z grubym ciastem
Jeśli już jadłeś chicagowską pizzę, to na pewno wiesz, że ma ona zdecydowanie grubsze ciasto, niż pizza neapolitańska słynąca raczej z cienkiego placka. Jeśli jeszcze nie, to warto zamówić Deep Disha z warszawskiej pizzerii Big Adriano i samemu się przekonać. W istocie pizza w stylu chicagowskim jest wyjątkowo gruba, a do tego odznacza się wysokimi brzegami, przez co wygląda jak ciasto z cukierni, a nie tradycyjna pizza. Nie ma jednak wątpliwości, że Deep Dish pizzą jest i to naprawdę smaczną, sytą oraz uzależniającą.
Pizza z odwrotnie nałożonymi składnikami
Ta pizza jest wypełniona po brzegi dużymi ilościami farszu, sera oraz sosu pomidorowego. Składniki na chicagowskiej pizzy umieszcza się w odwrotnej kolejności niż w przypadku klasycznych pizz. Na cieście najpierw układa się mozzarellę, potem kolejne składniki, które są zalewane sosem. Klasyczny Deep Dish składa się właśnie z sosu pomidorowego, sera, papryki, cebuli i kiełbasy pepperoni. Istnieje jednak wiele odmian tej pizzy na czele z pizzą na sosie BBQ, z szarpaną wołowiną i karmelizowaną cebulką, a także BBQ pizzą z dodatkiem kiełbasy wieprzowej, cebuli oraz papryki. Można też zamówić wersję z dodatkową ilością sera lub carbonarę z boczkiem i sosem śmietanowym. Lokale serwujące pizze amerykańskie przygotowały ciekawe oferty zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegeterian – niezwykłą popularnością cieszy się typowo mięsna pizza z kiełbaską, bekonem, szynką i pepperoni oraz wegeteriańska ze szpinakiem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana