ogórki kiszone

Po czym poznać ekologiczne ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są jednym z popularniejszych polskich przysmaków. Cechują się wspaniałym smakiem oraz właściwościami prozdrowotnymi. Są produkowane poprzez poddanie świeżych ogórków procesowi naturalnej fermentacji mlekowej. Bogate w składniki mineralne oraz witaminy, wspierają organizm, pod warunkiem, że są przygotowane w ekologiczny sposób. Jak poznać, czy mamy do czynienia ze zdrową wersją kiszonki? Sprawdź!

Przede wszystkim skład ogórków kiszonych!

Najzdrowsza wersja ogórków to ta o krótkim składzie. Zasadniczo powinien on obejmować:

  • ogórki,
  • wodę,
  • przyprawy – koper, chrzan, czosnek, liście laurowe,
  • sól.

Jeśli na etykiecie wśród składników znajduje się również kwas octowy, ogórki takie należy odłożyć na półkę. Nie są bowiem naturalnym produktem.

Ekologiczne ogórki są pełne wartości odżywczych i bardzo aromatyczne. Do ich produkcji używa się jedynie warzyw z upraw ekologicznych, w przypadku których nie stosuje się chemicznych oprysków. Wykluczone jest zatem stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Występowanie w składzie cukru i przeciwutleniaczy również świadczy o tym, że produkt ten nie jest ekologiczny. Substancje te są zabronione w uprawie ekologicznej.

Zwróć uwagę na opakowanie

Specjaliści firmy STAN podkreślają, że smak ekologicznych ogórków jest wyjątkowy i również po nim można poznać ich jakość. Kiszonka taka jest oparta na sprawdzonej, tradycyjnej recepturze. Warto jednak wiedzieć, że ogórki kiszone w sposób ekologiczny muszą być odpowiednio oznakowane. Powinny być opisane z uwzględnieniem takich informacji jak:

  • Nazwa produktu, wraz z odniesieniem do metody produkcji ekologicznej.
  • Oznaczenie certyfikowanej uprawy ekologicznej,
  • informacja o braku konserwantów i regulatorów kwasowości,
  • informacja o braku innych chemicznych substancji oraz dodatków,
  • oznaczenie „ekologiczne/y”, „bio”, „eko”,
  • numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, która kontroluje producenta,
  • nazwa oraz adres producenta,
  • unijne logo produkcji ekologicznej,
  • oznaczenie miejsca produkcji nieprzetworzonych surowców.

Rozpoznanie ekologicznych ogórków jest możliwe również, gdy są one sprzedawane bez opakowań jednostkowych. Warto wówczas zwrócić uwagę na to, czy sprzedawca ma aktualny certyfikat, który zawiera wykaz produktów ekologicznych, wydany przez odpowiednią jednostkę certyfikującą. Cenne informacje to także krótki termin przydatności do spożycia, naturalny, często mniej atrakcyjny wygląd i mniejszy rozmiar ogórków. Co ważne, produkty naturalne są zwykle nieco droższe, ale warte swojej ceny.

Materiał partnera