Artykuł sponsorowany

Pierogi z kapustą i grzybami – doskonałe danie nie tylko na wigilię

Pierogi z kapustą i grzybami – doskonałe danie nie tylko na wigilię

Znasz ten rodzaj oczekiwania – pierogi, grubiutkie od nadzienia ukrytego w środku, właśnie wypłynęły na powierzchnię i unoszą się na wrzątku? Jeszcze chwila, a odcedzisz je i podasz na talerz! Niektórzy wolą z rozpuszczonym masełkiem, inni z przysmażoną cebulką. Jak to mówią: niebo w gębie. Dlaczego wersję z grzybami miałbyś jeść tylko raz w roku?

Pierogi zawsze na czasie

Pierogi to starożytne danie. Od wieków znane były w Chinach, a dzięki wędrówce ludów przybyły do Rosji. Legenda głosi, że do Polski trafiły dzięki św. Jackowi Odrowążowi, który zasmakował w pierogach podczas wyprawy misyjnej do Kijowa. Jak widać, migracja i ewangelizacja wpływa również na sztukę kulinarną.

Jeżeli lubisz pierogi z polskiej kuchni, przywykłeś do dość sztywnego rozgraniczenia: pierogi ruskie, pierogi z mięsem oraz te na słodko z twarogiem je się o każdej porze roku. Wersję z owocami dostosowuje się do aktualnych plonów, zaś mączny smakołyk z kapustą i grzybami podaje na wigilię. Warto jednak pamiętać, że potrawy wigilijne określa ludowa tradycja, a nie dogmatyka. Odmienne dania podaje się w różnych regionach Polski, nie mówiąc już o zwyczajach na całym świecie.

W Polsce jest tyle smacznych grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, że trudno rezerwować pierogi z grzybami tylko na jedną okazję w roku! By dostać grzyby, nie musisz chodzić po lesie. Możesz je kupić online w Przetwórni Grzybów SEWERYN z Krakowa, i to zarówno gdy jesteś odbiorcą indywidualnym, jak i gdy interesuje Cię zakup hurtowy, dla gastronomii, przemysłu czy sklepu.

Eksperymentuj z pierogami

Farsz do tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami robi się z kapusty kiszonej oraz grzybów suszonych. Jeśli lubisz grzyby, pozwól sobie na eksperymenty kulinarne, które zaspokoją Twoje podniebienie. Po pierwsze, zastanów się, jaki rodzaj grzybów lubisz najbardziej? Borowiki, podgrzybki? Może chcesz kupić online same tylko suszone kapelusze podgrzybka brunatnego?

Po drugie, zastanów się nad zrobieniem pierogów z mięsem albo ruskich i podania do nich sosu ze świeżych grzybów leśnych? Takie danie, to palce lizać. Jeżeli zaserwujesz pierogi przysmażone, dobrym dodatkiem, podanym osobno, są grzyby marynowane.

Po trzecie, możesz też eksperymentować z ciastem na pierogi. W jaki sposób? Jeżeli dodasz do niego trochę przecieru pomidorowego, uzyskasz ciasto o czerwonym zabarwieniu. Jeżeli dodasz posiekanej, zielonej pietruszki, ciasto stanie się zielonkawe. Możesz podawać nie tylko pierogi z różnym nadzieniem, ale także w różnych kolorach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.