Pierogi z kapustą i grzybami – doskonałe danie nie tylko na wigilię
Znasz ten rodzaj oczekiwania – pierogi, grubiutkie od nadzienia ukrytego w środku, właśnie wypłynęły na powierzchnię i unoszą się na wrzątku? Jeszcze chwila, a odcedzisz je i podasz na talerz! Niektórzy wolą z rozpuszczonym masełkiem, inni z przysmażoną cebulką. Jak to mówią: niebo w gębie. Dlaczego wersję z grzybami miałbyś jeść tylko raz w roku?
Pierogi zawsze na czasie
Pierogi to starożytne danie. Od wieków znane były w Chinach, a dzięki wędrówce ludów przybyły do Rosji. Legenda głosi, że do Polski trafiły dzięki św. Jackowi Odrowążowi, który zasmakował w pierogach podczas wyprawy misyjnej do Kijowa. Jak widać, migracja i ewangelizacja wpływa również na sztukę kulinarną.
Jeżeli lubisz pierogi z polskiej kuchni, przywykłeś do dość sztywnego rozgraniczenia: pierogi ruskie, pierogi z mięsem oraz te na słodko z twarogiem je się o każdej porze roku. Wersję z owocami dostosowuje się do aktualnych plonów, zaś mączny smakołyk z kapustą i grzybami podaje na wigilię. Warto jednak pamiętać, że potrawy wigilijne określa ludowa tradycja, a nie dogmatyka. Odmienne dania podaje się w różnych regionach Polski, nie mówiąc już o zwyczajach na całym świecie.
W Polsce jest tyle smacznych grzybów, zarówno świeżych, jak i suszonych, że trudno rezerwować pierogi z grzybami tylko na jedną okazję w roku! By dostać grzyby, nie musisz chodzić po lesie. Możesz je kupić online w Przetwórni Grzybów SEWERYN z Krakowa, i to zarówno gdy jesteś odbiorcą indywidualnym, jak i gdy interesuje Cię zakup hurtowy, dla gastronomii, przemysłu czy sklepu.
Eksperymentuj z pierogami
Farsz do tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami robi się z kapusty kiszonej oraz grzybów suszonych. Jeśli lubisz grzyby, pozwól sobie na eksperymenty kulinarne, które zaspokoją Twoje podniebienie. Po pierwsze, zastanów się, jaki rodzaj grzybów lubisz najbardziej? Borowiki, podgrzybki? Może chcesz kupić online same tylko suszone kapelusze podgrzybka brunatnego?
Po drugie, zastanów się nad zrobieniem pierogów z mięsem albo ruskich i podania do nich sosu ze świeżych grzybów leśnych? Takie danie, to palce lizać. Jeżeli zaserwujesz pierogi przysmażone, dobrym dodatkiem, podanym osobno, są grzyby marynowane.
Po trzecie, możesz też eksperymentować z ciastem na pierogi. W jaki sposób? Jeżeli dodasz do niego trochę przecieru pomidorowego, uzyskasz ciasto o czerwonym zabarwieniu. Jeżeli dodasz posiekanej, zielonej pietruszki, ciasto stanie się zielonkawe. Możesz podawać nie tylko pierogi z różnym nadzieniem, ale także w różnych kolorach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana