opakowania gastronomiczne

Opakowania gastronomiczne a ekologia

Coraz większa ilość katastrof ekologicznych zmusza ludzi do namysłu nad tym, co kupować, by nie przyczyniać się znacząco do degradacji planety. Sprawia to, że konsumenci zwracają uwagę na to, w co pakowane są produkty, których zakupu dokonują. W szczególności dotyczy to opakowań jednorazowego użytku, które stosowane są między innymi w gastronomii. Dowiedz się, jakie powinny być ekologiczne opakowania gastronomiczne.

Z czego mogą być wykonane ekologiczne opakowania?

Ponieważ to, w co pakujemy żywność, ma ogromne znaczenie, stopniowo w zapomnienie odchodzą plastikowe sztućce, ogromne ilości folii, styropianu i plastiku. Zastępuje je natomiast drewno i inne surowce roślinne, które są w części lub w pełni biodegradowalne. Opakowania cateringowe mogą być wykonane między innymi z papieru, pulpy trzcinowej, otrębów, pulpy celulozowej. Dzięki temu są całkowicie niegroźne dla środowiska, a w sprzyjających warunkach rozkładają się niesamowicie szybko. Obecnie dostać można nawet ekologiczne folie, które zapobiegają przeciekaniu płynów z jedzenia i pozwalają szczelnie je zabezpieczyć bez szkody dla środowiska.

Gdzie można wykorzystywać ekologiczne opakowania?

Ekologiczne opakowania cateringowe warto wykorzystywać wszędzie tam, gdzie konieczne jest dostarczanie lub pakowanie żywności na wynos. Świetnie sprawdzą się w restauracjach, barach i bistro, cateringach, stołówkach, kawiarniach i food truckach. Dostać je można między innymi w sklepie Cornet Design, który zajmuje się produkcją opakowań ekologicznych. Ponieważ tego rodzaju pudełka występują w najróżniejszych formach, łatwo dopasować je do charakteru działalności. Bez trudu można dostać nie tylko standardowe talerzyki i tacki, ale również boxy, pudełka z przegródkami, miski na zupę, rożki z sosjerkami lub bez tacki do zgrzewu.

Zalety opakowań ekologicznych na żywność

Wiele osób obawia się wprowadzenia ekologicznych opakowań na żywność do swojego przedsiębiorstwa ze względu na podejrzenia związane z niską wytrzymałością tego rodzaju surowców. Na szczęście jednak jest to mit, a wszystko zależy od stopnia staranności, z jaką wykonano konkretne opakowanie. Pulpa trzcinowa czy celulozowa, podobnie jak plastik mogą zatrzymywać wilgoć i nie dopuszczać do przemakania, ale w przeciwieństwie do niego nie przenoszą nieprzyjemnych zapachów na jedzenie i są całkowicie zdrowe nie tylko dla środowiska, ale również dla konsumentów. Poza tym bardzo dobrze utrzymują temperaturę jedzenia, są wytrzymałe i można wkładać je do mikrofalówki oraz lodówki.

Materiał partnera