Makaron bezjajeczny

Marakony bezjajeczne – przegląd propozycji

Czy nosisz w sobie kulinarne przekonanie, że jeśli robić makaron, to tylko na jajach? Zwłaszcza w polskiej kuchni panuje przekonanie, że jaja podnoszą jakość, smak i kolor potrawy. Bo od czego makaron jest żółciutki? Od żółtek oczywiście. Jednak nie do końca jest to prawda. Obecnie możesz kupić (lub zrobić) świetne makarony bezjajeczne, smaczne, zdrowe i ładnie prezentujące się w potrawach.

Do wyboru, do koloru

Makaron to starożytne danie, które – wbrew pozorom – nie pochodzi z Włoch, tylko z Chin, gdzie przygotowuje się je od 4 tysięcy lat. Dopiero w XIII w. przepis na makaron przywiózł z Chin do Europy Marco Polo. Ciasto robi się przede wszystkim z wody i mąki. W tym tkwi cały sekret – bez dobrej mąki się nie obędzie. Dodasz jaja, czy też nie – to sprawa drugorzędna.

Obecnie makaronów w sklepach jest do wyboru, do koloru. Dostaniesz makaron:

  • z mąki pszennej (najpopularniejszy),
  • z wodorostów,
  • z roślin strączkowych,
  • z mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej lub orkiszowej.

Makaron orkiszowy jest propozycją, na którą szczególnie warto zwrócić uwagę. Orkisz, przez jednych uważany za rodzaj pszenicy, a przez innych za odrębny gatunek zboża, ma wyjątkowe walory odżywcze. Nawet osoby mające problem z trawieniem, dobrze tolerują orkiszowe potrawy. Makarony z najwyższej jakości orkiszu możesz kupić m.in. w sklepie internetowym DIOGRA z produktami orkiszowymi.

Makaron na diecie

Skoro wiadomo, że da się zrobić smaczny makaron bez jaj, pozostaje odpowiedzieć sobie na pytanie: po co? Po pierwsze dlatego, że niektórzy z nas są uczuleni na jajka. Ich organizm „wykrywa” obecność jaj także w makaronie. Po drugie dlatego, że orkiszowy makaron bezjajeczny ma niską kaloryczność, przy zachowaniu wielu zalet odżywczych. Zawiera m.in. magnez i żelazo. Z tego względu można go spożywać na diecie mającej na celu redukcję masy ciała. Także dla tych z nas, którzy preferują dietę wegańską, makarony bezjajeczne rozwiązują kulinarne dylematy.

Makaron bezjajeczny, z orkiszu czy też z innej mąki, dostaniesz w różnych kształtach. To ważne, ponieważ inny kształt nadaje się do rosołu, inny do spaghetti, a jeszcze inny do międzynarodowego dania, jakim jest makaron z gulaszem. W tym ostatnim świderki wypadają najlepiej.

Jeżeli zdecydujesz się na makaron z pełnego przemiału, fundujesz sobie potrawę bogatą w błonnik. Sprzyja to przemianie materii i również jest polecane w czasie diety. Smakosze podkreślają jednak, że makaron z pełnego przemiału świetnie smakuje, więc warto go jeść niezależnie od masy ciała.

Materiał partnera