Artykuł sponsorowany

Marakony bezjajeczne - przegląd propozycji

Marakony bezjajeczne - przegląd propozycji

Czy nosisz w sobie kulinarne przekonanie, że jeśli robić makaron, to tylko na jajach? Zwłaszcza w polskiej kuchni panuje przekonanie, że jaja podnoszą jakość, smak i kolor potrawy. Bo od czego makaron jest żółciutki? Od żółtek oczywiście. Jednak nie do końca jest to prawda. Obecnie możesz kupić (lub zrobić) świetne makarony bezjajeczne, smaczne, zdrowe i ładnie prezentujące się w potrawach.

Do wyboru, do koloru

Makaron to starożytne danie, które – wbrew pozorom – nie pochodzi z Włoch, tylko z Chin, gdzie przygotowuje się je od 4 tysięcy lat. Dopiero w XIII w. przepis na makaron przywiózł z Chin do Europy Marco Polo. Ciasto robi się przede wszystkim z wody i mąki. W tym tkwi cały sekret – bez dobrej mąki się nie obędzie. Dodasz jaja, czy też nie – to sprawa drugorzędna.

Obecnie makaronów w sklepach jest do wyboru, do koloru. Dostaniesz makaron:

  • z mąki pszennej (najpopularniejszy),

  • z wodorostów,

  • z roślin strączkowych,

  • z mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej lub orkiszowej.

Makaron orkiszowy jest propozycją, na którą szczególnie warto zwrócić uwagę. Orkisz, przez jednych uważany za rodzaj pszenicy, a przez innych za odrębny gatunek zboża, ma wyjątkowe walory odżywcze. Nawet osoby mające problem z trawieniem, dobrze tolerują orkiszowe potrawy. Makarony z najwyższej jakości orkiszu możesz kupić m.in. w sklepie internetowym DIOGRA z produktami orkiszowymi.

Makaron na diecie

Skoro wiadomo, że da się zrobić smaczny makaron bez jaj, pozostaje odpowiedzieć sobie na pytanie: po co? Po pierwsze dlatego, że niektórzy z nas są uczuleni na jajka. Ich organizm „wykrywa” obecność jaj także w makaronie. Po drugie dlatego, że orkiszowy makaron bezjajeczny ma niską kaloryczność, przy zachowaniu wielu zalet odżywczych. Zawiera m.in. magnez i żelazo. Z tego względu można go spożywać na diecie mającej na celu redukcję masy ciała. Także dla tych z nas, którzy preferują dietę wegańską, makarony bezjajeczne rozwiązują kulinarne dylematy.

Makaron bezjajeczny, z orkiszu czy też z innej mąki, dostaniesz w różnych kształtach. To ważne, ponieważ inny kształt nadaje się do rosołu, inny do spaghetti, a jeszcze inny do międzynarodowego dania, jakim jest makaron z gulaszem. W tym ostatnim świderki wypadają najlepiej.

Jeżeli zdecydujesz się na makaron z pełnego przemiału, fundujesz sobie potrawę bogatą w błonnik. Sprzyja to przemianie materii i również jest polecane w czasie diety. Smakosze podkreślają jednak, że makaron z pełnego przemiału świetnie smakuje, więc warto go jeść niezależnie od masy ciała.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.