indyk i kury

Kurczak czy indyk – które mięso drobiowe jest lepsze?

Mięso drobiowe to jeden z najchudszych rodzajów. Stanowi świetną propozycję na zdrowy obiad, czy też posiłek dla najmłodszych. Drób wyróżnia się mniejszą zawartością tłuszczu, pozwala dostarczyć organizmowi niezbędnej porcji białka, a także jest mniej kaloryczny, niż m.in. wieprzowina. Jakie jeszcze zalety ma mięso drobiowe?

Zalety mięsa drobiowego

Zarówno mięso z indyka, jak i z kurczaka wyróżnia się wieloma zaletami i korzyściami dla zdrowia. Indyk zawiera bardzo dużo białka łatwego do przyswojenia, a poza tym jest także lekkostrawny. Największą zaletą tego mięsa jest jednak niska zawartość tłuszczów i mała kaloryczność. Właśnie dlatego to świetne rozwiązanie dla osób, które są na diecie alergicznej lub niskokalorycznej. Mięso z indyka posiada także bardzo dużo pełnowartościowego białka, a więc polecane jest osobom w trakcie wysiłku fizycznego oraz jako budulec do tworzenia masy mięśniowej. Takie zalety powodują, że mięso to jest polecane również osobom, które mają delikatny przewód pokarmowy – starszym i dzieciom. To też świetna propozycja dla tych, którzy muszą kontrolować cholesterol, ponieważ samo mięso zawiera niewiele tłuszczu.

Mięso drobiowe z kurczaka stanowi natomiast najczęściej kupowany gatunek. Właśnie dlatego z oferty hurtowni mięsa drobiowego Eureka korzysta tak wielu Klientów, którzy cenią sobie wyjątkowy smak i dobry skład mięsa. Znajdują się w nim praktycznie te same składniki odżywcze, co w mięsie z indyka. W składzie można spotkać więc mikroelementy uczestniczące w procesach w organizmie oraz witaminy z grupy B. Dla kobiet chcących zadbać o swój wygląd mięso z kurczaka pomoże dostarczyć natomiast cenny kwas foliowy, który poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ze względu na delikatny smak wędlin drobiowych z kurczaka, rodzice często wybierają je dla swoich pociech.

Czy warto kupować mięso drobiowe?

Zarówno mięso z kurczaka, jak i z indyka to lekkostrawne, bogate w białko propozycje, które zawierają wiele cennych składników odżywczych. Oba mają optymalną zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zarówno mięso drobiowe z kurczaka, jak i z indyka wyróżnia się bogactwem witamin z grupy B, a także wielu cennych mikroelementów. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym także układu sercowo-naczyniowego. Tylko profesjonalne firmy mogą zapewnić najwyższy standard mięsa, dzięki czemu zachowa ono świeżość na dłużej. Dokonując zakupu w takich miejscach, zyskuje się gwarancję smaku i bezpieczeństwa. Spożywanych posiłków.

Materiał partnera