kucharz przygotowujący posiłek

Kuchnia autorska, czyli jaka?

Kuchnia polska, śródziemnomorska, azjatycka, meksykańska, francuska, włoska – to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju kuchni, których dań możemy kosztować w restauracjach. Przeglądając menu, coraz częściej można w Polsce spotkać się z pojęciem kuchni autorskiej. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Czym się charakteryzuje? Czy warto się na nią skusić?

Czym jest kuchnia autorska?

Co prawda gotowanie jest sztuką, ale większość przepisów jest po prostu odtwarzana, aby przygotować dobrze nam znane danie. Natomiast kuchnia autorska, której możesz skosztować np. w restauracji w centrum Gdańska polega na tworzeniu nowych potraw i kompozycji smakowych. Nie ma tutaj utartych schematów i rutyny – dania te są innowacyjne i pełne niespodzianek. W związku z tym można powiedzieć, że kuchnia autorska to nie zwykła kuchnia, a filozofia gotowania. Jest to odzwierciedlenie osobowości szefa kuchni, jego kreatywności i umiejętnościom. Podczas przygotowywania potrawy dba się o każdy etap tego procesu, jakość użytych składników oraz techniki gotowania. Ponadto w kuchni autorskiej zwraca się uwagę na historię, jaka kryje się za daniem.  

Czym charakteryzuje się kuchnia autorska?

Charakterystyczne dla kuchni autorskiej jest przygotowywanie dań z produktów sezonowych. Nie ma więc opcji, aby zjeść to samo danie latem i zimą, jak to ma miejsce w przypadku znanych nam kuchni np. polskiej. Dużym tego plusem jest to, że jest to ekologiczne. Korzystanie z tego, co akurat daje nam natura, a nie importowanie z innych krajów wpływa korzystanie na środowisko. Porcje mają nas nasycić, a przy tym dać szansę skosztowania czegoś nowego i zaznajomienia kubków smakowych z ciekawymi smakami.

Czy warto posmakować kuchni autorskiej?

Kuchnia autorska to coś nowego, a więc wiele osób podchodzi do niej sceptycznie. Jeśli chętnie próbujesz nowych smaków to zdecydowanie coś dla Ciebie. Jest to bardzo ciekawe doświadczenie, które uczy nas otwartości na innowacyjne pomysły czy kompozycje smakowe. Jak już zostało wspomniane, zazwyczaj nie są to duże porcje, a więc, nawet gdy coś Ci nie zasmakuje, nie zostawisz pełnego talerza. W końcu nie chodzi w niej o to, żeby najeść się do syta. Jest to świetna opcja na przystawkę, a później możemy zamówić ulubione danie np. w Restaurant Market Słony Spichlerz, aby zaspokoić swój apetyt. Zdecydowanie warto otworzyć się na kuchnię autorską, aby zdobyć nowe doświadczenie i uczyć się odczuwania przyjemności z jedzenia i celebrowania go.

Materiał partnera