Jadalne kwiaty

Które kwiaty są jadalne?

Kwiaty to nie tylko doskonała ozdoba przydomowych ogródków czy dekoracja wnętrz. Piękne rośliny cenione są przede wszystkim za często wspaniały zapach, kolory oraz wygląd. Część z nich jest natomiast idealnym dodatkiem w kuchni – wzbogaca smak potraw i dodaje im charakteru. Zastanawiasz się, które kwiaty są jadalne? Sprawdź i odmień swoją kuchnię, wprowadzając do niej coś nowego.

Jak pozyskiwać kwiaty jadalne?

Kluczowe w kwiatach jadalnych jest to, skąd pochodzą. Właśnie dlatego specjaliści z takich firm, jak PlantiCo Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o., zgodnie podkreślają, że najlepiej jest sadzić rośliny we własnym ogródku, na działce lub doniczkach. Wówczas można mieć pewność, że nie były one pryskane chemicznymi środkami, lub dodatkowo nawożone. Należy także unikać zbierania kwiatów jadalnych z:

  • miejskich parków,
  • polnych łąk.

Przy zbieraniu własnych kwiatów najlepiej natomiast wybierać te, które są czyste i nie mają większych uszkodzeń. Warto zrywać je do lnianego woreczka lub koszyczka zamiast do foliowej reklamówki. Po zerwaniu i przyniesieniu do domu konieczne jest ich umycie pod bieżącą zimną wodą. Można także przechowywać je w lodówce. Tak przygotowane kwiaty mogą być serwowane z domowymi daniami lub deserami.

Które kwiaty można bezpiecznie jeść?

Jadalne kwiaty stanowią ciekawe urozmaicenie posiłku – dodają mu nie tylko smaku, ale również gwarantują imponujący wygląd. Można wykorzystywać je zarówno w daniach wyrwanych, sałatkach, jak i jako dodatek do deserów, a nawet herbat. Wyróżnia się kilkadziesiąt kwiatów, które mogą być bezpiecznie dodawane do potraw i są w pełni jadalne i bezpieczne dla człowieka. Do najpopularniejszych zalicza się między innymi:

  • bazylię – występującą w kolorach białym oraz lawendowym, ma podobny smak do liści jednak znacznie łagodniejszy,
  • bergamotkę – czerwone kwiaty stanowią idealny dodatek, a przy tym dają miętowy smak,
  • fiołki – prezentują się idealnie jako ozdoba i dają słodki posmak,
  • nasturcję – jeden z najpopularniejszych kwiatów jadalnych o ciekawym kolorze oraz lekko pikantnym smaku z pieprznym finiszem,
  • hibiskus – stanowiący idealny dodatek do herbaty, w smaku cierpki, przypominający owoce żurawiny.

Nasiona najpopularniejszych kwiatów jadalnych można kupić w sklepach stacjonarnych i internetowych, gdzie często wybór jest znacznie większy, a ceny konkurencyjne. Większość z nich nie jest skomplikowana, jeżeli chodzi o uprawę – poradzi sobie z nią więc każdy, nawet początkujący miłośnik roślin.

Materiał partnera