Kawa ziarnista a rozpuszczalna. Porównanie
Nie tylko prawdziwi kawosze wiedzą, że kawa kawie nie równa. Mowa tu nie tylko o jej rodzaju, ale także o sposobie przygotowania. Niestety nadal duże grono polaków na co dzień pije kawę rozpuszczalną, która nijak ma się do tej przygotowywanej z ziaren. Przeczytaj artykuł i przekonaj się, że prawdziwa ziarnista kawa jest o wiele lepszym wyborem od popularnej „rozpuszczalki”.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Wsypać porcję kawy do kubka, zalać wrzątkiem i gotowe. Tylko tyle wystarczy, żeby napić się gorącego i pobudzającego napoju. Niestety szybkość podania jest jedynym plusem kawy rozpuszczalnej. Mało kto zastanawia się na co dzień, jak powstał jego ulubiony napój. Otóż, zanim kawa trafi na półki sklepowe, poddawana jest obróbce. Na początku niskiej jakości ziarna kawy zalewa się gorącą wodą. W dalszych krokach ekstrakt ten należy oczyścić, dokładnie przefiltrować, a następnie osuszyć. Woda wyparowuje z wywaru, a zostają same granulki kawy. W trakcie obróbki producenci dodają do niej sztuczne składniki takie jak cukry i aromaty, które mają poprawić smak napoju.
Dlaczego kawa ziarnista jest lepsza od rozpuszczalnej?
W przeciwieństwie do „rozpuszczalki” kawa przygotowana z prawdziwych ziaren ma naturalny i niepowtarzalny smak. W zależności od kraju pochodzenia można w niej wyczuć silne nuty smakowe np. orzechowe, czekoladowe, owocowe lub cytrusowe. Szeroki wybór kaw ziarnistych znajdziesz m.in. w Rzemieślniczej palarni kawy Cafe Zinia. Ten rodzaj kawy nie jest poddawany sztucznej obróbce, dzięki czemu jest oczywiście zdrowszy. Pijąc ją, dostarczamy sobie cennych wartości odżywczych, a nie sztucznych słodzików i aromatów. Kawa ziarnista wzmacnia koncentrację i faktycznie dodaje energii. Podczas jej przygotowywania i spożywania czuć unoszący się naturalny aromat, o czym nie ma mowy w przypadku kawy rozpuszczalnej.
Czy kawa ziarnista ma jakieś wady?
Oczywiście, jak większość rzeczy, kawa ziarnista ma także wady. Zdecydowanie tą, która często decyduje o tym, że ludzie rezygnują z jej spożywania, jest konieczność posiadania specjalnego sprzętu. Potrzebny jest więc młynek do mielenia kawy lub ekspres ze wbudowanym młynkiem. W innym wypadku ziarna możemy tylko powąchać lub na nie popatrzeć. Jest to więc nieco bardziej kosztowna opcja, ale zdecydowanie warto zainwestować, w któryś z tych sprzętów. Dzięki niemu możemy nawet w domu przygotować sobie doskonałej jakości kawę i poczuć się, jak w kawiarni. Kto chociaż raz spróbuje przyrządzić taki napój, na pewno nie wróci do jego rozpuszczalnej wersji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana