aromaty spożywcze na drewnianych łyżkach

Jakie są rodzaje aromatów proszkowych?

Aromaty proszkowe posiadają składniki aromatyczne, które są zamknięte w trakcie miksokapsułkowania w specjalnej otoczce. Jest zbudowana z maltodekstryny i gumy arabskiej. W efekcie powstaje stabilna emulsja o doskonałych właściwościach emulgujących i o pożądanej lepkości. Mikrokapsułkowanie sprawia, że aromaty są użyteczne w przetwarzaniu i przechowywaniu produktów spożywczych. Jakie są rodzaje aromatów proszkowych?

Jakie są rodzaje aromatów proszkowych?

Najprostszy podział aromatów proszkowych to ten za względu na źródło ich pochodzenia. Na tej podstawie można wyróżnić aromaty naturalne, identyczne z naturalnymi i syntetyczne. Aromaty naturalne pozyskuje się z roślin, ziół i przypraw w stanie surowym lub suszonym. Muszą zachowywać normy określone w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady Europy nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2018 „w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych” aromaty naturalne nie są traktowane jako „środki aromatyzujące”. Aromaty proszkowe identyczne z naturalnymi to syntetyczne odtworzenie cząsteczek zapachowych, które lubi się w naturze. Są próbą kopiowania owoców, warzyw czy kwiatów. Aromaty syntetyczne są natomiast „czystą chemią”, stworzoną przez człowieka.

Aromaty syntetyczne – jakim wymaganiom muszą sprostać?

Każdy wykorzystany w trakcie produkcji środek aromatyzujący musi mieć odpowiednie oznaczenie określone na etykietce. Zwykle jest to litera E i stosowny numer. Lista E nie dotyczy jednak dodatków smakowo-zapachowych takich samych, jak naturalne, których zgodnie z przepisami prawa Unii, nie trzeba specyfikować, jeśli ich stężenie nie przekracza 1% masy produktu. Wyselekcjonowane aromaty proszkowe oferuje m.in. wytwórnia aromatów Hoffmann, która dba o bezpieczeństwo swoich produktów i zadowolenie Klientów.

Aromaty proszkowe – jakie mają zastosowanie?

Aromaty proszkowe wykorzystywane są do aromatyzacji produktów sypkich – koncentratów do deserów lub potraw w proszku. Korzystają z nich również takie branże, jak cukiernictwo, mleczarstwo, piekarnictwo. Stosowane są do produkcji wód, przypraw do ciast, lodów i deserów czy do produkcji suplementów diety.

Materiał partnera