Tradycyjna włoska pizza

Jakie rodzaje pizzy najbardziej kochają Polacy?

Choć Polacy uwielbiają dania kuchni polskiej, chętnie smakują dań typowych dla innych zakątków świata. Szczególną popularnością cieszy się w Polsce kuchnia włoska, a przede wszystkim pizza serwowana ze świeżymi i aromatycznymi dodatkami. W jakiej pizzy zakochali się Polacy? Pizza na cienkim, czy na grubym cieście? Który wariant pizzy bardziej odpowiada Polakom? Sprawdź to!

Tradycyjna włoska pizza – czyli jaka tak właściwie?

Aż trudno uwierzyć, że pizza stała się sławna dzięki kombinacji zaledwie trzech składników – bazylii, pomidorów i sera mozzarella. Jak to się stało, że pizza zagościła na stołach najlepszych restauracji na całym świecie? Na czym polega wyjątkowość pizzy? Jaka jest jej historia? Czy włoska pizza podawana w Płocku oraz wielu innych miejscowościach w Polsce może być nazywana włoską?

Pizza była niegdyś popularnym daniem wśród biednych Włochów, a dokładnie neapolitańczyków, dla których połączenie kilku ogólnodostępnych i tanich składników było świetnym pomysłem na przygotowanie smacznego dania. Pizzę przyrządzali wówczas okoliczni chłopi i miejska biedota. Przygotowywana była z ciasta chlebowego doprawionego cebulą i czosnkiem oraz ziołami: bazylią, oregano lub rozmarynem. Tak podawana pizza była codziennym daniem, które pozwalało się nasycić i jednocześnie nie było trudne w przyrządzeniu. Poza tym do jej przygotowania nie było trzeba szukać wymyślnych składników. Wystarczyła mąka i kilka innych ogólnodostępnych dodatków.

Losy pizzy zmieniły się w XIX wieku, to właśnie wtedy kucharz królewski postanowił zachwycić odwiedzającą pałac królewski królową sabaudzką Małgorzatę (po włosku Margheritę) przyrządzonym przez siebie daniem. Wymyślił on, że przygotuje pizzę we włoskich barwach narodowych. W tym celu przyrządził ją z czerwonych pomidorów, zielonej bazylii i białego sera mozzarella. Od tego czasu pizza Margherita jest symbolem kuchni włoskiej. Dzięki zmyślnemu kucharzowi została rozsławiona na całym świecie.

Pizza na cienkim, czy na grubym cieście? Jaką pizzę wybierają Polacy?

Czy Polacy pokochali pizzę w trakcyjnej włoskiej wersji? Klasyczna włoska pizza przygotowywana jest na cienkim cieście, jednak wielu Polaków woli ją w wersji na grubym cieście – taka pizza, we włoskim wydaniu, ale według autorskiego przepisu, serwowana jest między innymi w Pizzerii Złoty Róg zlokalizowanej w Płocku. Warto jednak pamiętać o tym, że ważniejsza od grubości ciasta jest wysoka jakość składników i nieskomplikowana receptura. Prosty przepis, dobre składniki i odpowiednio dużo miłości to podstawa idealnej pizzy.

Materiał partnera