Zalety bio oliwy z oliwek

Jakie oleje są najzdrowsze?

W początkowych etapach zdrowego żywienia trudno zrozumieć, czym różnią się od siebie oleje tłoczone na zimno i na ciepło czy rafinowane i nierafinowane. Liczba etykiet może przytłaczać, a wybór tłuszczu do smażenia nie jest tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Czy bio oliwa z oliwek nadaje się do termicznej obróbki jedzenia? A co z produktami odzwierzęcymi? Te oraz inne informacje znajdziesz w dzisiejszym poradniku.

Oleje nierafinowane są inaczej określane jako tłoczone na zimno – pozyskuje się je bez udziału wysokiej temperatury, a za pomocą metod mechanicznych (np. przez wirowanie czy filtrację). Z kolei tłuszcze rafinowane produkuje się pod wpływem ciepła, którego zadaniem jest pomoc w pozbyciu się szkodliwych substancji z surowca: eliminuje się wszelkie zanieczyszczenia, ale i część drogocennych witamin. Obie grupy olejów charakteryzują się różnym zastosowaniem oraz zawartością składników odżywczych, dlatego warto wiedzieć, do czego należy ich używać.

Oleje nierafinowane a ekologiczna oliwa z oliwek – na czym smażyć? 

Do smażenia najczęściej używa się olejów rafinowanych (słonecznikowego lub rzepakowego), co nie oznacza, że jest to optymalny wybór. Trzeba przyznać, że zaletą tego rodzaju produktów jest wyższa temperatura dymienia (nie palą się tak szybko przy gotowaniu), ale zdecydowaną wadą zawartość kwasów tłuszczowych „trans”, które powstają podczas rafinacji. To związki powodujące m.in. wzrost „złego” cholesterolu, otyłość bądź insulinooporność. Można uniknąć podobnych schorzeń, wybierając oleje tłoczone na zimno – np. oliwę z oliwek „bio”.

Produkty nierafinowane, których używa się do smażenia powinny zawierać nasycone kwasy tłuszczowe i jednonienasycone, ponieważ takie są najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury. Do pierwszej z grup zalicza się np. olej kokosowy, a do drugiej – oliwę z oliwek, która może osiągać do 210˚ C w czasie obróbki cieplnej. Dodatkową zaletą propozycji „bio”, podkreślaną przez różne sklepy ze zdrową żywnością (jak np. Planetarianie), jest to, że można być pewnym, że ma się do czynienia z wyrobem niewpływającym negatywnie na środowisko.

Dlaczego warto gotować za pomocą oliwy z oliwek typu bio? 

Produkt jest nie tylko pozbawiony szkodliwych kwasów tłuszczowych „trans” i niekorzystnego oddziaływania na przyrodę, ale również chemicznych nawozów i oprysków: wyroby z takim oznakowaniem wyróżniają się ekologicznym podejściem do uprawy surowców użytych do ich wytworzenia. Podobnie jest z bio oliwą – wysokiego standardu pilnuje się od etapu zasadzenia drzewek oliwkowych.

Materiał partnera