Tradycyjna polska kuchnia ulubione dania Polakow

Jakie dania rodzimej kuchni kochają Polacy?

Choć kuchnia orientalna podbija serca Polaków, nie są oni też obojętni na potrawy z rodzimej kuchni. Pierogi, bigos, flaki, żurek, czerwony barszcz… Te dania pojawiają się nie tylko podczas różnych świąt, ale także w ramach codziennego obiadu. Dlaczego Polakom tak bardzo odpowiadają tradycyjne dania? Jakie dania rodzimej kuchni uwielbiamy?

Zalety barszczu czerwonego

Barszcz czerwony jest uważany za typowo polską potrawę. Tak nie jest. Danie przywędrowało do Polski z Ukrainy i jest dość popularne w wielu krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Wiele osób kojarzy sobie barszcz z dodatkiem uszek, jako tradycyjną potrawę na kolacji wigilijnej. Danie, szczególnie w postaci niezabielanej, jest niekaloryczne.

Pierogi jako tradycyjne polskie danie

Pierogi są popularnym daniem, wybieranym przez Polaków i zagranicznych turystów. Wykonanie jest banalne – potrawa składa się z cienkich, elastycznych kawałków ciasta, nadziewanych różnymi farszami i gotowanych w wodzie. Na domowych polskich stołach i w restauracjach (także podczas przyjęć okolicznościowych, wesel, imprez firmowych) najczęściej oferuje się pierogi ruskie, z mięsem oraz kapustą i grzybami.

Bigos – podstawa podczas świąt

Bigos spożywa się nie tylko w Polsce, ale także na Litwie i Białorusi. Potrawa składa się z kapusty (zwykle kiszonej), zmieszanej z różnymi gatunkami mięsa i wędlin, grzybami, cebulą, przyprawami, a nawet suszonymi śliwkami. Sekret przygotowania bigosu polega na długim duszeniu potrawy (najlepiej kilka dni). Danie można wzbogacać koncentratem pomidorowym, miodem, a nawet winem. Podaje się je podczas różnych świąt oraz spotkań rodzinnych, najczęściej okraszonych mocnym alkoholem.

Kotlety schabowe

Kotlet schabowy to jedno z najtłustszych i najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Nie istnieje ono w naszej kulturze od zawsze – pojawiło się na ziemiach dopiero w XIX wieku. Na kotlety składają się grube plastry schabu, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Taką kompozycję smaży się następnie na rozgrzanym oleju lub smalcu. Danie pojawia się często w restauracjach – zwykle z dodatkiem ziemniaków i surówki (np. zasmażanej kapusty, ogórków konserwowych, buraczków).  

Kotlety schabowe wchodzą w skład tradycyjnych, domowych obiadów, oferowanych przez restaurację Dworek „Pod Lipami” w Katowicach. Choć specjalnością lokalu są raczej dania klasycznej kuchni śląskiej, nie zabraknie także pierogów, bigosu, barszczu czerwonego. Restauracja prowadzi catering, wesela i imprezy okolicznościowe. Wśród oferty znajduje się także możliwość noclegu, z czego skorzystają szczególnie goście weselni.

Materiał partnera