Najpopularniejsze potrawy kuchni polskiej na weselnym stole

Jakie dania powinny znajdować się na weselnym stole?

Jedzenie stanowi jeden z głównych elementów wesela. Oprócz tańców, rozmów oraz ogólnego świętowania, dużą część przyjęcia zajmuje konsumpcja różnych potraw i przekąsek. Zarówno ciepłe posiłki, jak i zimne „zagryzki” bazują zazwyczaj na klasycznych przepisach kuchni polskiej – niepowtarzalnej, pysznej i powszechnie lubianej. Jakie dania serwuje się tutaj najczęściej?

Rodzima sztuka kulinarna jest niejednokrotnie opisywana jako kwaskowata, słona i ziołowa. Docenia się ją m.in. za smak kiszonej kapusty, małosolnych ogórków oraz aromatycznych mięs, a za najbardziej „polskie” potrawy uważane są bigos, kotlet schabowy i żurek. Kuchnia polska obfituje również w dania mączne, a także umiłowanie do ziemniaków i kasz. Idea zero waste, praktykowana dużo wcześniej przez naszych przodków sprawiła, że w tradycyjnych przepisach wykorzystuje się niemal wszystko – widać to w kaszance, czerninie i innych daniach, w których obecne są podroby.

Kuchnia polska – przepis na udane wesele 

Na przyjęciu weselnym zazwyczaj podaje się od 4 do 5 ciepłych posiłków. Wszystko zależy od tego, na ile godzin została zarezerwowana sala, jednak impreza tradycyjnie kończy się dopiero nad ranem. Serwowane dania to najczęściej „klasyki” kuchni polskiej. Wśród potraw, których nie może tutaj zabraknąć, wyróżnia się rosół jako pierwsze danie podczas zabawy. Zupa pobudza apetyt i wzmacnia przed dalszym świętowaniem. Następnie pojawiają się mięsa panierowane, czyli kotlet schabowy oraz de vollaile nadziewany masłem czosnkowym albo serem. Towarzyszą im ziemniaki gotowane, zapiekane lub frytki oraz surówka.

W dalszej kolejności serwuje się flaki oraz pieczeń bądź zrazy w sosie (najczęściej grzybowym) z kluskami śląskimi albo kopytkami. Obok mogą być zasmażane buraczki. Jeżeli chodzi o inne zupy, bliżej północy zwykle podawany jest barszcz czerwony z pasztecikami, a jeszcze później żurek z białą kiełbasą, rozgrzewający po długiej zabawie. Na weselu nie można również zapomnieć o zimnych przekąskach: nóżkach w galarecie, wędzonych i pieczonych wędlinach (obecnych przy wiejskim stole), śledziach oraz sałatkach (np. ziemniaczanej lub jarzynowej). Wiele lokali (w tym restauracja Faust z Dąbrowy Górniczej) poleca także różnorodne koreczki.

Polskie desery na przyjęciu weselnym 

Polskie desery cieszące się dużą popularnością na weselnym słodkim stole to m. in. stefanka – kruche ciasto przełożone masą budyniową i miodem oraz pleśniak, którego wyróżnia kwaśny dżem ukryty pod lekką bezą. Można tutaj jeszcze wymienić makowiec, kremówkę, wszelakie serniki czy miodownik.

Materiał partnera