Artykuł sponsorowany

Jaką żywność należy przechowywać w chłodniach?

Jaką żywność należy przechowywać w chłodniach?

Żywność należy przechowywać długoterminowo w odpowiednich warunkach – najlepiej w niskich temperaturach. Do tej zasady stosują się nie tylko restauracje czy sklepy mięsne (posiadające własne chłodnie), ale i domowi kucharze, przetrzymujący jedzenie w lodówkach i zamrażarkach. Jak prawidłowo przechowywać żywność?

Najpopularniejsze urządzenia chłodnicze

Żywność należy przechowywać w specjalnych urządzeniach chłodniczych: dużych szafach i komorach chłodniczych, małych lodówkach (chłodziarkach) lub zamrażarkach. Im większy zakład gastronomiczny, tym pokaźniejszy sprzęt chłodniczy. Należy regularnie kontrolować temperaturę każdego z nich.  

Urządzenia chłodnicze powinny posiadać niezależnie zainstalowane sprzęty do pomiaru temperatury. Optymalna temperatura w standardowej chłodni wynosi 3-4 stopnie Celsjusza. W zamrażarkach lub komorach mroźnych powinna panować temperatura -18 stopni.

Urządzenia chłodnicze – w szczególności przemysłowe i spożywcze – można zakupić za pośrednictwem rodzinnej firmy ROSZAK Chłodnictwo – Klimatyzacja.

W jakiej temperaturze chłodzić żywność?

Niska (minusowa) temperatura odpowiada za długookresowe przechowywanie produktów żywnościowych. Utarło się, że optymalna wartość to -18 stopni Celsjusza (według standardów światowych). Potencjalne obniżenie temperatury do -28 stopni jest dopuszczalne w przypadku specyficznych produktów, np. wieprzowiny, wołowiny, drobiu, masła w blokach. Niektóre gatunki ryb wymagają przechowywania w jeszcze niższej temperaturze: -45 stopniach Celsjusza.

Jaką żywność można trzymać w chłodniach?

Chłodnie pojawiają się najczęściej w sklepach mięsnych, garmażeryjnych i restauracjach. Taki punkt powinien posiadać kilka szaf chłodniczych, w których przechowuje oddzielnie surowe mięso, ryby, wędliny, przetworzone mięsa, garmażerkę, warzywa, owoce. Warto zwrócić szczególną uwagę na jajka, które muszą być przechowywane w oddzielnej chłodni.

Jeżeli lokal gastronomiczny dysponuje jedną dużą komorą chłodniczą, pracownicy powinni podzielić urządzenie na dwie części. Na górnych półkach panuje minimalnie wyższa temperatura, dlatego należy ułożyć tu nabiał, czyli jogurty, śmietany, kefiry, sery, mleko. Dobry kucharz pamięta o przechowywaniu w oddzielnych, zamkniętych pojemnikach serów o silnych zapachach. Niższe półki urządzenia chłodniczego to wędliny, przetworzone mięsa i garmażerka (wędliny o silnych zapachach również należy trzymać w odizolowanych opakowaniach). Na środkowych półkach najlepiej przechowywać surowe mięsa w szczelnych pojemnikach, natomiast na samym dole powinno się trzymać owoce i warzywa.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.