Parzenie kawy

Jak zrobić kawę po turecku? 

Kawa po turecku jest bardzo aromatycznym napojem, który ma swoich zwolenników nie tylko w Turcji. Przygotowuje się ją w nieco inny sposób niż w przypadku klasycznego espresso. Do takiej czynności konieczne jest również dysponowanie odpowiednimi naczyniami. Jak samodzielnie przyrządzić kawę po turecku? Czego będziesz potrzebować do stworzenia tego pysznego napoju?

Jak przyrządzić kawę po turecku? 

Do przygotowania kawy po turecku niezbędne są oczywiście ziarna, ale nie tylko. Ważne okazują się także odpowiednie przyprawy i dodatki. Są to takie produkty, jak:

  • cukier,
  • kardamon,
  • cynamon.

Przyda się też tygielek, czyli żelazne naczynie o charakterystycznym kształcie. Jeśli chodzi o kawę, dobrze sprawdzi się ta klasyczna, wypalana na średnio bądź ciemno. Ten sposób jej parzenia wymaga bowiem zastosowania wysokiej temperatury.

Kawa po turecku nie jest filtrowana, dlatego trzeba zmielić ją jak najdrobniej. Jej parzenie powinno przebiegać w następujący sposób:

  1. Wsyp łyżkę kawy i dwie łyżki cukru do tygielka.
  2. Dosyp po szczypcie przypraw.
  3. Zalej całość zimną wodą.
  4. Podgrzej tygielek na kuchence.
  5. Po zagotowaniu odstaw do ostygnięcia, a następnie powtórz gotowanie jeszcze dwa razy.
  6. Odstaw kawę na chwilę do opadnięcia fusów.
  7. Przelej kawę do filiżanki.

Kawy po turecku nie należy filtrować. Z tego powodu tak ważne jest jej odpowiednie zmielenie, by fusy nie przeszkadzały podczas picia. Kawa powinna być zmielona drobniej niż do klasycznego ekspresu.

O czym pamiętać, przygotowują kawę po turecku? 

W sklepach można znaleźć gotowe mieszanki stworzone z myślą o parzeniu kawy po turecku. Nie warto jednak ich kupować. Są to kompozycje często ze złej jakości ziaren. Świeżo zmielona kawa smakuje również znacznie lepiej, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie całej mieszanki samodzielnie. Jeśli chodzi o przyprawy, warto zastosować je w ilościach odpowiednio dopasowanych do preferencji danej osoby. Niektórzy podają kawę po turecku w towarzystwie baklawy. Wówczas lepiej jest zmniejszyć ilość cukru, by całość nie była zbyt słodka. Parzenia kawy po turecku możesz nauczyć się na kursach Wojciecha Szymańskiego.

Kawę po turecku można podawać w specjalnych filiżankach, czyli demitasse. Wówczas będzie ona wyglądać niezwykle klimatycznie. Warto również stosować tygielek pochodzący prosto z Bliskiego Wschodu. W Polsce można obecnie kupić wiele takich produktów.

Materiał partnera