Jak wybrać odpowiedni ekspres do kawy do użytku profesjonalnego?
Kawa to napój, który spożywa większość z nas. Wpływa to na rosnącą liczbę kawiarni, które stoją przed trudnym zadaniem wyróżnienia się na konkurencyjnym rynku. Jeśli chcemy uzyskać jak najbardziej aromatyczną i pyszną kawę, duże znaczenie będzie mieć rodzaj ekspresu do kawy, stanowiącego jeden z najważniejszych elementów każdej kawiarni. ak wybrać profesjonalny ekspres do kawy? Podpowiadamy.
Profesjonalny ekspres kolbowy, automatyczny, a może przelewowy?
Przy wyborze sprzętu do kawiarni przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na zapotrzebowanie w danym lokalu. Jednym z najczęściej wybieranych sprzętów do miejsc niewielkich i średnich jest ekspres kolbowy, nazywany ciśnieniowym. Jego użycie polega na ówczesnym zmieleniu kawy w młynku, wrzuceniu jej do kolby, dobiciu ubijakiem i włożeniem do urządzenia. Kawa przygotowana w ten sposób będzie wyróżniać się wyrazistym i specyficznym smakiem oraz aromatem.
Szukając profesjonalnego ekspresu do kawy w Krakowie, warto również skorzystać z oferty Wojciecha Szymańskiego prowadzącego kawiarnię Zapach Kawy. Znajdziemy tam wielofunkcyjne ekspresy automatyczne, które w szczególności sprawdzą się w lokalach o dużym natężeniu ruchu. Automatyczny sprzęt ma wbudowany młynek, spieniacz mleka oraz odpowiednio sam dobiera proporcje, dzięki czemu nie wymaga praktycznie żadnego zaangażowania pracowników. W porównaniu jednak do ciśnieniowego nie pozwala na latte art.
Ostatni profesjonalny ekspres warty uwagi to model przelewowy, który jest znacznie mniej skomplikowany w obsłudze niż ciśnieniowy i co najważniejsze, pozwala na uzyskanie niezwykle aromatycznego naparu z kawy.
Ekspres do kawiarni - o czym warto pamiętać?
Jeśli zdecydujemy się na zakup ekspresu ciśnieniowego, będziemy musieli dokupić do niego młynek. Jego wybór będzie miał ogromne znaczenie dla smaku i aromatu kawy. Do wyboru w ofercie dystrybutora profesjonalnego sprzętu do kawy Wojciecha Szymańskiego mamy m.in. młynek ręczny, który jest prosty w obsłudze, który zazwyczaj przeznaczony jest do mielenia na grubo lub średnio.
Możemy również wybrać młynek elektryczny żarnowy wyposażony w specjalne żarna do rozdrabniania ziaren. Tego typu sprzęty miażdżą kawę, dzięki czemu uzyskujemy równomierne drobiny. Niektóre z nich dodatkowo mogą być wyposażone w regulację grubości mielenia.
Przy wyborze ekspresu kolbowego warto także zwrócić uwagę na jego moc. Mianowicie im wyższa moc, tym szybciej sprzęt będzie gotowy do użytku. Znaczenie ma też liczba barów, która wpływa na bardziej intensywny smak naparu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana