Jak wybrać menu na imprezę okolicznościową?
Wybór menu na imprezę okolicznościową to prawdziwe wyzwanie. Niezależnie od tego, czy będzie na niej dwadzieścia, czy sto osób, na pewno każdy gospodarz chciałby, żeby wszyscy goście miło wspominali to wydarzenie. Smaczne jedzenie z pewnością może się do tego przyczynić, ale nietrafione wybory przyniosą zupełnie odwrotny skutek. Chcesz wiedzieć jak wybrać menu na imprezę okolicznościową? Oto najważniejsze zasady!
Dobre menu na imprezę okolicznościową
Dobre menu na imprezę okolicznościową powinno:
- mieścić się w założonym budżecie,
- być dostosowane do charakteru spotkania,
- być dopasowane do preferencji różnych gości.
Trzymanie się wymienionych punktów pomoże Ci wybrać odpowiedni zestaw dań. Zanim więc będziesz decydować, określ budżet. Dzięki temu w restauracji, w której będziesz składać zamówienie, pracownikom łatwiej będzie zaproponować Ci najlepsze dla Ciebie warianty menu na imprezę okolicznością.
Dobierz menu do typu imprezy
Menu planowane na wesele, jubileusz czy event firmowy z całą pewnością będą się od siebie różnić. Jedne spotkania planowane są zaledwie na kilka godzin, inne na prawie całą noc. Jedne wymagają podania przede wszystkim ciepłych dań, inne głównie przekąsek. Charakter imprezy, czas jej trwania oraz plan wydarzenia powinny mieć zasadniczy wpływ na Twój wybór.
Kim będą Twoi goście?
Kolejna ważna kwestia to, kim będą Twoi goście. Czy to osoby w różnym wieku? Seniorzy zwykle nie przepadają za nowinkami, które znowu bardzo smakują młodszym pokoleniom. Z myślą o seniorach warto wybrać tradycyjne dania kuchni polskiej. Przynajmniej część posiłków powinna być wybrana właśnie przez wzgląd na tę grupę wiekową.
Kolejne ważne pytania, które warto przemyśleć to: czy na imprezie będą też dzieci? Czy przewidujesz podawanie alkoholu? Weź te kwestie pod uwagę. A może organizujesz spotkanie głównie dla swoich rówieśników, którzy do tego mają podobne upodobania kulinarne do Twoich? W takim przypadku można sobie pozwolić na zdecydowanie więcej ciekawych dań kuchni europejskiej. A może sushi? Restauracja Laura w Łagowie daje swoim klientom szeroki wybór dań z różnych stron świata.
Uwzględnij różne warianty dań
W naszych czasach coraz więcej osób cierpi na różne nietolerancje albo wybiera wegetariański sposób żywienia. Jeśli wiesz, że pośród gości będą lub mogą być takie osoby, koniecznie weź to pod uwagę. Postaraj się, żeby nie wszystkie posiłki były zaprawiane mąką i śmietaną. Niech w menu znajdą się też potrawy bez mięsa oraz bez glutenu i nabiału. Goście na pewno będą Ci za to wdzięczni!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana