serwowanie piwa specjalne szklanki

Jak serwować piwo?

Piwo jest popularnym alkoholem, które często towarzyszy podczas spotkania ze znajomymi, czy też w trakcie wyjścia do restauracji. Wyjątkowo smak piwa można podkreślić, podając je w należyty sposób. Niezwykle ważne jest, aby podawać je odpowiednio schłodzone w specjalnych szklankach. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak powinno się podawać piwo i w jaki sposób je nalewać. Zachęcamy do lektury.

W jakich szklankach podawać piwo?

Piwo jest napojem alkoholowym, który wyróżnia się nie tylko niepowtarzalnym aromatem, ale też barwą. Chcąc wydobyć jego walory smakowe i zapachowe, warto podawać piwo w odpowiednich szklankach. Jednym z najpopularniejszych rodzajów szklanek do podawania piwa są kufle. Charakteryzują się one wykonaniem z grubego szkła, co czyni je ciężkimi. Co więcej, kufle można znaleźć w różnych kształtach i rozmiarach, a dodatkowo często mają one wbudowany uchwyt, który ułatwia picie piwa. W kuflach zwykle podaje się mocne gatunki piwa oraz piwa ciemne.

Piwo można też podawać w pokalach, czyli specjalnych szklanych kieliszkach, które są umiejscowione na nóżce z okrągłą podstawką. Wówczas piwo wygląda niezwykle elegancko i ma podkreśloną swoją barwę. Kolejnymi szklankami, w których można podawać piwo, są pinty. Są to szerokie szklanki, które rozszerzają się ku górze, a ich dużą pojemność pozwala zmieścić nawet pół litra napoju.

Wśród pozostałych rodzajów szklanek do podawania piwa wyróżnia się też tulipy oraz sniftery, które doskonale nadają się do podawania mocnych, aromatycznych piw. Często spotykane są też smukłe i wysokie weizeny, w których podaje się piwa pszeniczne. Jednym z producentów wysokiej jakości piw, jest Pilsvar, który oferuje piwa ciemne, smakowe, czy też pszeniczne.

Właściwe nalewanie piwa

Jak wiadomo, piwo należy podawać w przeznaczonych do tego szklankach, jednak warto też zwrócić uwagę na sposób nalewania napoju. Właściwym sposobem jest nalewanie piwa z wysokości i powoli. Ponadto ważne jest też, aby nalewać piwo do pochylonego na ukos kufla, celując w sam środek szklanki. Po napełnieniu szklanki do 2/3 jej pojemności wówczas można ją ustawić do pozycji pionowej. Nalewanie piwa należy zakończyć, gdy na brzegach szklanki wytworzy się piana, która zachowa walory smakowe napoju.

Podczas podawania piwa należy też zwrócić uwagę na temperaturę napoju. Piwo powinno się podawać schłodzone w temperaturze od 3 do 13 stopni, jednak im piwo jest słabsze, tym powinno mieć niższą temperaturę serwowania. Z kolei piwa o złożonym smaku i aromacie powinny mieć wyższą temperaturę podczas podawania. Dzięki temu piwo na długo zachowa swój wyrazisty aromat i wyjątkowy smak.

Materiał partnera