pierogi z mięsem na talerzu

Jak kupować pierogi? Krótki poradnik

Pierogi są niezapomnianym daniem nie tylko w kuchni polskiej. Można się z nimi spotkać na Litwie, Słowacji, Białorusi, Ukrainie, Chinach, Japonii, Włoszech. Mogą przybierać postać pieczonych, gotowanych, smażonych w głębokim tłuszczu, a mnogość farszy przyprawia o ból głowy. Jak zaopatrywać się w dobre pierogi? Czym charakteryzuje się sprawdzona restauracja z kuchnią polską lub pierogarnia?

Czym charakteryzują się polskie pierogi?

Pierogi można bez wahania uznać za jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Ich wielką zaletą jest możliwość kombinacji z wieloma dodatkami. Mamy do czynienia z pierogami z mięsem, kapustą i grzybami, serem (tzw. ruskie), soczewicą, owocami (jagodami, truskawkami, malinami, wiśniami). Pierogi pasują niemal na każdą porę roku – przykładowo bez nich Święta Bożego Narodzenia nie będą kompletne.

Historia pierogów w Polsce wywodzi się od XIII wieku. Nie jest to jednak typowo polskie danie – nie odkryto ich po raz pierwszy na naszych ziemiach. Wcześniej chętnie zjadali je mieszkańcy Dalekiego Wschodu.

Farsze do pierogów różnią się w zależności od regionu. Przykładowo we wschodniej Polsce mieszkańcy zajadają się pierogami z soczewicą, soją, a także wersją pieczoną z nadzieniem słodkim (twarogiem lub twarogiem z makiem). W okolicach Włodawy można spotkać pierogi z marchwią, natomiast przy Radomiu popularne są pierogi z tartymi burakami. Wschodnia Lubelszczyzna słynie z pierogów o nadzieniu serowo-ziemniaczanym z dodatkiem suszonej mięty pieprzowej.

Gdzie i jak kupować pierogi?

Pierogi można obecnie kupić niemal w każdym supermarkecie oraz zamówić w restauracjach oferujących polską kuchnię. Najlepiej sugerować się dobrymi opiniami na temat lokalu. Jest oczywiste, że pierogi ze sklepu będą cechować się znacznie gorszą jakością niż te przygotowywane bezpośrednio na miejscu przed doświadczonych kucharzy. Dobrym znakiem jest możliwość obserwacji poczynań kucharzy – wtedy goście mają pewność, że pierogi są wypiekane na miejscu, a nie jedynie podgrzewane. Restauracja Z Pieca I Z Gara oferuje tradycyjne i smaczne potrawy kuchni polskiej, m.in. pierogi. Jego zaletą jest widok wielkiego, kaflowanego pieca zaraz przy ladzie, dzięki czemu goście będą pewni, że wszystkie dania będą świeże.

Pierogi za granicą

Innymi typami pierogów są m.in. pielmeni (w kuchni rosyjskiej), chinkali (w kuchni kaukaskiej i gruzińskiej) lub kołduny (regionalny przysmak na Litwie). Pielmieni mają postać małych pierożków z farszem z surowego mięsa, natomiast chinkali to duże kołduny wypełnione zupą i surową baraniną.

Materiał partnera