Artykuł sponsorowany

Ile trzeba gotować prawdziwy bulion wołowy?

Ile trzeba gotować prawdziwy bulion wołowy?

Bulion wołowy jest doskonałym źródłem energii, ponieważ jest pełen ważnych minerałów, tłuszczów, a przy tym wspaniale smakuje. Dlatego oprócz wysokiej wartości odżywczej jest również bazą wielu przepisów. Obok bulionu z kurczaka, bulion wołowy jest popularnym domowym lekarstwem na przeziębienie. Ile czasu trzeba gotować prawdziwy wołowy bulion?

Jakie są szczególne zalety długo gotowanego bulionu wołowego?

Od pewnego czasu popularność prawdziwego, naturalnego bulionu rośnie na całym świecie. Powstają nawet miejsca, gdzie wywar można kupić na wynos i popijać tak, jak pija się kawę. Jednym z powodów nowego trendu jest fakt, że coraz więcej osób cierpi na zaburzenia trawienne. Żelatyna i proteiny zawarte w naturalnym bulionie drobiowym lub wołowym harmonizują florę jelitową i łagodzą stany zapalne. Ponadto bulion rozgrzewa, dostarcza płynów i nawilża drogi oddechowe. Niektóre składniki mają dodatkowo działanie wykrztuśne. Bulion dostarcza także magnezu i wapnia, które są szczególnie cenne dla osób w starszym wieku, narażonych na osteoporozę i zanik mięśni. 

Bardzo ważną cechą prawdziwego, długo gotowanego bulionu wołowego jest wysoka zawartość kolagenu i aminokwasów, które są ważnymi białkami budulcowymi. Z tego względu bulion jest często stosowany podczas postu, aby zachować sytość i sprawność pomimo braku pokarmów stałych. W połączeniu z innymi zawartymi w nim składnikami odżywczymi stanowi pełnowartościowy posiłek zapewniający dobre samopoczucie. Zawiera witaminy i minerały istotne dla kości, zdrowe tłuszcze dla mózgu, a także wszystko, czego potrzeba, aby zachować elastyczność ścięgien i stawów.

Ile czasu potrzeba, żeby ugotować prawdziwy bulion?

Tak jak w przypadku wielu potraw, najważniejszym składnikiem jest ten najprostszy, czyli czas.  Prawdziwy bulion wołowy nie występuje w postaci kostek ani proszku. Powstaje poprzez powolne gotowanie świeżych składników przez wiele godzin. Podstawowy czas gotowania bulionu zależy od jego ilości. Przyjmuje się, że jest to około 2 godzin na kilogram mięsa. Nie każdy, kto chce się zdrowo odżywiać ma tyle czasu, dlatego klienci cenią rozwiązanie proponowane przez producenta naturalnych bulionów Goodjo. Długo gotowany wywar w kartonie pozwala zaoszczędzić czas.

Najbardziej aromatyczny wynik uzyskuje się zwłaszcza w przypadku kości szpikowych. Aby wydobyć z nich ostatnią kroplę smaku, można je dodatkowo upiec przed gotowaniem. Daje to bulionowi dodatkową głębię i wielowarstwowy aromat. Warzywa najlepiej dodać pod koniec, żeby się nie rozgotowały.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.