Piekarnia

Fermentator mąki pszennej Baker W – pszennik nowej generacji

Na smak i jakość chleba wpływa wiele czynników. Jest to między innymi rodzaj mąki stosowanej do jego produkcji oraz sposób wytwarzania zakwasu. Nowoczesne urządzenia, tak zwane pszenniki pozwalają na przygotowanie naturalnego produktu na bazie drożdży. Czym charakteryzuje się fermentator Baker W i jak działa to urządzenie? O tym w poniższym artykule.

Jak działa fermentator mąki pszennej Baker W?

Współczesne piekarnie wyposażone są w nowoczesne urządzenia do wytwarzania zakwasu chlebowego. Fermentacja odbywa się dzięki nim w sposób zautomatyzowany i kontrolowany. Urządzenia najnowszej generacji mieszają dokładnie odmierzoną porcję mąki, drożdży i wody, podgrzewając je stopniowo do odpowiedniej temperatury. Dzięki temu powstaje wysokiej jakości zakwas używany przy produkcji chleba pszennego.

Fermentator Baker W jest wyposażony w program służący do sterowania procesem wytwarzania zakwasu pszennego. Odpowiednie dane należy wprowadzić do automatycznego panelu sterującego, który pozwala ustalić czas fermentacji, temperaturę oraz proporcje składników. Urządzenie podgrzewając mieszaninę do odpowiedniej temperatury, pobudza namnażanie się bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu wytworzony zakwas charakteryzuje się wysoką jakością i wpływa na unikatowy smak i zapach chleba pszennego.

Fermentator Baker W składa się przede wszystkim ze:

  • zbiornika,
  • mieszadła,
  • odpowietrznika,
  • otworów spustowych,
  • otworu zasypowego mąki,
  • króćca przyłączeniowego wody,
  • panelu sterowania.

Fermentatory tego typu wyposażone są także w różnorodne układy służące do chłodzenia, magazynowania czy podtrzymywania temperatury procesu fermentacji.

Zastosowanie i właściwości pszennika Baker W

Fermentator mąki pszennej Baker W proponowany przez firmę BakerLink stosowany jest przede wszystkim w piekarniach. Urządzenie to służy do przeprowadzania fermentacji w sposób zautomatyzowany i kontrolowany. Użytkownik ustawia na panelu sterowania odpowiednie parametry procesu, maszyna zaś zapewnia jego prawidłowy przebieg.

W zbiorniku tworzony jest rozczyn, który po zakończonej fermentacji jest schładzany i konserwowany. Zakwas produkowany poprzez zastosowanie fermentatora Baker W jest przeznaczony do produkcji wyrobów z mąki pszennej. Układ chłodzący maszyny pozwala na wydłużenie czasu przydatności zakwasu. Dzięki temu fermentator zyskuje wydajność. Produkowany z wykorzystaniem fermentatora Baker W rozczyn wpływa na delikatność i puszystość ciasta. Dzięki temu wyroby piekarnicze z mąki pszennej zyskują niesamowity smak i aromat.

Materiał partnera