Ekologiczne opakowania dla gastronomii

Eco trendy w cateringu – przykłady rozwiązań

Ekologia w cateringu to rozwiązania, z których korzysta coraz więcej firm gastronomicznych ze względu na rosnącą świadomość odpowiedzialności za czystą planetę. Również Klienci, zanim wynajmą dobry catering, kierują się zasadą zero waste. Zrezygnowanie z plastiku na rzecz biodegradowalnych materiałów oraz opakowań nie jest więc chwilowym trendem, tylko standardem, któremu wkrótce będą musiały sprostać wszystkie firmy oferujące jedzenie na dowóz. Jakie rodzaje ekologicznych opakowań najczęściej stosuje się w cateringu?

Rodzaje ekologicznych opakowań dla cateringu

Jednym z popularniejszych ekologicznych rozwiązań cateringowych, są opakowania typu Food Box. Produkowane są z wysokogatunkowej tektury z usztywnianą konstrukcją, co zabezpiecza przed wyciekaniem sosu i daje doskonałą izolację termiczną. Praktyczne zamknięcia dodatkowo zapobiegają wypadnięciu żywności z pudełka. Rozwiązanie to wyróżnia się także najwyższą estetyką wśród pozostałych rodzajów opakowań. Dużą zaletą takich pudełek jest fakt, że mogą być poddawane recyklingowi, co przyczynia się do zmniejszenia ilości odpadów zalegających w środowisku. Dzięki niewielkiej objętości opakowań wyróżniają się dodatkowo łatwością w przechowywaniu.

Takie zalety powodują, że z oferty dystrybutora opakowań na wynos Logipack Horeca Service korzysta tak wielu właścicieli firm gastronomicznych, którym zależy także na szerzeniu ekologii. Dużą popularnością cieszą się również papierowe opakowania wykonane ze wzmocnionego kartonu. Wyróżniają się wygodą w serwowaniu dań kuchni chińskiej, kebabów, czy też makaronów. Odrębną kategorią są również jednorazowe naczynia z pulpy celulozowej i z innych biodegradowalnych surowców. Wyróżniają się naturalnym składem i uniwersalnością, co z kolei zapewnia alternatywę dla plastiku. Tego typu opakowania to także sposób na pozytywne budowanie wizerunku lokalu.

Zalety ekologicznych opakowań dla cateringu

Jedzenie na dowóz od kilku lat króluje wśród lokali gastronomicznych. Trend ten znacznie uwidocznił się w dobie koronawirusa, kiedy to wszystkie restauracje były zamknięte i oferowały potrawy na dowóz. Takie rozwiązanie wymaga jednak zastosowania specjalnych opakowań ekologicznych, które poza możliwością recyklingu wyróżniają się także wysoką estetyką wykonania. Ekologiczne pudełka nie wpływają negatywnie na środowisko i chronią potrawy przed uszkodzeniem w trakcie transportu. Odpowiednie opakowanie zapobiega także utracie ciepła z potrawy, chroni przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi, a nawet pozwoli dowieść jedzenie w nienaruszonym stanie.

Materiał partnera