Artykuł sponsorowany

Dlaczego i z czym warto jeść hummus?

Dlaczego i z czym warto jeść hummus?

Spośród różnego rodzaju past hummus zyskał dotychczas szczególne uznanie wśród wielbicieli dobrego smaku. Jest podawany w różny sposób i produkowany z rozmaitych składników – choć składnik bazowy jest zazwyczaj identyczny, jest nim ugotowana i utarta ciecierzyca. Jego rosnąca popularność wynika z cechujących go walorów smakowych, ale nie tylko. Hummus ma cenne wartości odżywcze.

Z jakich składników produkowany jest hummus?

Podstawowym składnikiem tej pasty jest zazwyczaj ugotowana i utarta ciecierzyca, która stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka: w 100 g ugotowanej ciecierzycy jest go aż 8,86 g. Poza tym w ciecierzycy znajdują się między innymi takie witaminy i minerały jak błonnik, ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witamina: A, B6,C i K. Hummus to także źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie.

Opisywany przez nas produkt może być też robiony z bobu, natomiast w Polsce jest on rzadko spotykany. W sklepach takich jak sklep internetowy z hummusem Oliwki etc znaleźć można przede wszystkim ten, który jest produkowany z ciecierzycy. Poza tym do hummusu dodawane są takie składniki jak: zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa, sok z cytryny i przyprawy (np. pietruszka i kmin rzymski). Na przykład wspomniana przez nas firma Oliwki ect oferuje następujące warianty hummusu:

  • klasyczny,
  • słodko-pikantny,
  • z mango i jalapeño,
  • ziołowy.

Wariant klasyczny, który jest dostępny we wszystkich sklepach z hummusem, powstaje z cieciorki, oliwy z oliwek (najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia), pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i soli. Identyczna jest baza pozostałych produktów tego typu, różnią się za to składnikami dodatkowymi. Do wersji słodko-pikantnej dodawana jest papryka grillowana, suszone pomidory i harissa, do ziołowej świeża bazylia, natka pietruszki, orzechy nerkowca i kmin rzymski mielony, natomiast w hummusie z mango i jalapeño znaleźć można mango i jalapeño.

Jak jadać hummus – z dodatkami, czy bez nich?

Niezależnie od wybranego wariantu hummusu jest to produkt idealny do kanapek oraz jako dip do przekąsek lub do świeżych i chrupiących warzyw. W związku z tym można go jeść bez dodatków, wyłącznie z oliwą extra virgin lub z czymś chrupkim, co w połączeniu z pastą staje się świetną przekąską do pracy, a nawet gotowym daniem na śniadanie lub kolację.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.