Czym jest tzw. mąka krupczatka?
Istnieją tradycyjne produkty, które powinny pojawić się w każdym polskim domu. Jednym z nich jest klasyczna mąka pszenna, idealna do ciast i ciasteczek, zagęszczania sosów i zup. Jej odpowiednikiem jest mąka krupczatka (typ 450) o wyjątkowych, prozdrowotnych właściwościach. Czym charakteryzuje się ten produkt? Czy każdy może spożywać mąkę krupczatkę?
Mąka krupczatka – co to jest?
Mąka krupczatka to jasna mąka pszenna gruboziarnista o konsystencji kaszki. Nazywa się ją również mąką typ 450. Jest idealna do makaronów, sosów, wypieków ciast półkruchych i kruchych, panierowania mięs. Zapewnia doskonałą, spójną konsystencję i ciekawy smak. Jest to dość zdrowy produkt – wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, tłuszczów nasyconych, białka, zdrowych węglowodanów, wody, składników mineralnych (fosfor, wapń, potas), witamin z grupy B i E.
Jej największą wadą jest całkowity brak magnezu w składzie. Zawiera także duże ilości glutenu, dlatego jest niewskazana dla osób uczulonych na ten składnik. Mąka krupczatka jest produktem mało kalorycznym.
Typ mąki 450 określa zawartość minerałów w niej – w przypadku krupczatki jest to 0,45 procent. Przypomina ona inną mąkę – semoline, wykorzystywaną szeroko we Włoszech. Fakt ten sprawia, że mąka krupczatka sprawdza się w polskich realiach do przyrządzania typowo włoskich potraw – tradycyjnego włoskiego makaronu lub ciasta do pizzy.
Dystrybucją różnych mąk (paczkowanych czy piekarniczych) zajmuje się firma Młynomag. Oferowane produkty powstają w słynnym, prawdopodobnie najstarszym działającym młynie w Polsce.
Kto nie powinien spożywać mąki krupczatki?
Mąka krupczatka, jako produkt pszenny, nie nadaje się dla każdego. Przede wszystkim nie mogą jej spożywać osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi, nietolerancją glutenu, insulinoodpornością i nadwagą. U niektórych po spożyciu mąki krupczatki pojawiają się różne reakcje alergiczne, głównie pokrzywka, duszności, pieczenie, świąd.
Mąkę krupczatkę mogą spożywać osoby szczupłe (doskonale łączące aktywność fizyczną ze zbilansowaną dietą), jednak z umiarem. Należy pamiętać, że jest to produkt pszenny, a zatem tuczący.
Zastosowanie mąki krupczatki
Mąka krupczatka cechuje się szerokim zastosowaniem. Nadaje się idealnie do kruchych i półkruchych wypieków. Można przyrządzać z niej naleśniki, omlety, kluski, racuchy, tarty, a także lepić pierogi. Świetnie sprawdza się jako mąka do makaronu, panierka do mięs, dodatek zagęszczający do sosów.
Zastosowanie mąki krupczatki wynika nie tylko z jej właściwości prozdrowotnych, ale też formy uzyskanej konsystencji (kleista masa).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana