Artykuł sponsorowany

Czym jest tzw. mąka krupczatka?

Czym jest tzw. mąka krupczatka?

Istnieją tradycyjne produkty, które powinny pojawić się w każdym polskim domu. Jednym z nich jest klasyczna mąka pszenna, idealna do ciast i ciasteczek, zagęszczania sosów i zup. Jej odpowiednikiem jest mąka krupczatka (typ 450) o wyjątkowych, prozdrowotnych właściwościach. Czym charakteryzuje się ten produkt? Czy każdy może spożywać mąkę krupczatkę?

Mąka krupczatka – co to jest?

Mąka krupczatka to jasna mąka pszenna gruboziarnista o konsystencji kaszki. Nazywa się ją również mąką typ 450. Jest idealna do makaronów, sosów, wypieków ciast półkruchych i kruchych, panierowania mięs. Zapewnia doskonałą, spójną konsystencję i ciekawy smak. Jest to dość zdrowy produkt – wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, tłuszczów nasyconych, białka, zdrowych węglowodanów, wody, składników mineralnych (fosfor, wapń, potas), witamin z grupy B i E.

Jej największą wadą jest całkowity brak magnezu w składzie. Zawiera także duże ilości glutenu, dlatego jest niewskazana dla osób uczulonych na ten składnik. Mąka krupczatka jest produktem mało kalorycznym.

Typ mąki 450 określa zawartość minerałów w niej – w przypadku krupczatki jest to 0,45 procent. Przypomina ona inną mąkę – semoline, wykorzystywaną szeroko we Włoszech. Fakt ten sprawia, że mąka krupczatka sprawdza się w polskich realiach do przyrządzania typowo włoskich potraw – tradycyjnego włoskiego makaronu lub ciasta do pizzy.

Dystrybucją różnych mąk (paczkowanych czy piekarniczych) zajmuje się firma Młynomag. Oferowane produkty powstają w słynnym, prawdopodobnie najstarszym działającym młynie w Polsce.

Kto nie powinien spożywać mąki krupczatki?

Mąka krupczatka, jako produkt pszenny, nie nadaje się dla każdego. Przede wszystkim nie mogą jej spożywać osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi, nietolerancją glutenu, insulinoodpornością i nadwagą. U niektórych po spożyciu mąki krupczatki pojawiają się różne reakcje alergiczne, głównie pokrzywka, duszności, pieczenie, świąd.

Mąkę krupczatkę mogą spożywać osoby szczupłe (doskonale łączące aktywność fizyczną ze zbilansowaną dietą), jednak z umiarem. Należy pamiętać, że jest to produkt pszenny, a zatem tuczący.

Zastosowanie mąki krupczatki

Mąka krupczatka cechuje się szerokim zastosowaniem. Nadaje się idealnie do kruchych i półkruchych wypieków. Można przyrządzać z niej naleśniki, omlety, kluski, racuchy, tarty, a także lepić pierogi. Świetnie sprawdza się jako mąka do makaronu, panierka do mięs, dodatek zagęszczający do sosów.

Zastosowanie mąki krupczatki wynika nie tylko z jej właściwości prozdrowotnych, ale też formy uzyskanej konsystencji (kleista masa).

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.