oscypki

Czym charakteryzują się sery podhalańskie?

Podhale, region na południu Polski, słynie z produkcji najlepszych serów kozich, owczych oraz krowich. Bryndza, oscypki i inne sery podpuszczkowe z tych terenów charakteryzują się nie tylko unikalnym smakiem. Za co najbardziej ceni się sery podhalańskie? Dlaczego cieszą się tak ogromną popularnością i nierzadko stanowią składnik rodzimej kuchni tradycyjnej? Dowiedz się więcej!

Smak serów podhalańskich

Sery z Podhala zyskują słonawy smak dzięki procesowi zanurzania ich w roztworze soli. Są intensywne, mocne w smaku, ale mają też specyficzny zapach, który wytwarza się podczas ich wędzenia. Serki góralskie są raczej twarde, chociaż wyróżnić można te miękkie, nadające się do smarowania, jak bryndza.

Unikalny wygląd serków góralskich

Serki podhalańskie zazwyczaj mają bogate zdobienia. Wykonuje się je za pomocą oscypiorków, czyli specjalnych, drewnianych form do tworzenia konkretnego wyglądu serka, jego wielkości czy kształtu. Te najbardziej popularne, czyli oscypki, to serki małe o kształcie wrzeciona, ze wzorami w postaci wypukłości, rowków i wklęśnięć.

Ręczna robota

Prawdziwe serki góralskie powstają ręcznie, zgodnie z dawnymi recepturami. Dokładnie taka produkcja odbywa się w rodzinnej firmie Gospodarstwie Jadwigi i Ryszarda Smoleniów w Pieniążkowicach, które od lat oferuje tradycyjne sery z Podhala, stworzone z naturalnych składników według znanych od dawna metod wyrobu.

Do ich produkcji wykorzystuje się niepasteryzowane mleko, które odlewa się przez sito, a potem gotuje z dodatkiem podpuszczki. Kiedy wytworzy się serwatka, masa jest dodatkowo odciskana z nadmiaru wody, a następnie parzona. Dopiero później formuje się kształt serków ze zdobieniami, a na końcu zatapia w roztworze soli i wędzi, by nadać ich charakterystyczny smak i zapach.

Dobry skład w zgodzie z ekologią

Prawdziwy oscypek to serek z mleka owczego, natomiast naturalne sery podhalańskie można z powodzeniem wyrabiać także z mleka krowiego albo koziego. Ważne, by nie było ono pasteryzowane, a użyte do produkcji od razu po wydojeniu zwierzęcia. Uwagę zwraca się również na formę hodowli zwierząt – istotne jest, by przebiegała ona w zgodzie z naturą.

Do dobrych serków góralskich nie dodaje się konserwantów, barwników, aromatów ani polepszaczy smaków, są one wytwarzane w procesie produkcji ręcznej z zachowaniem tradycji.

Pyszne serki góralskie można jeść jako samodzielną przekąskę albo składnik dania. Oscypki wyśmienicie smakują grillowane z dodatkiem żurawiny, zaś bryndzą smaruje się świeży chleb. Można ją też dodać np. do placków czy pierogów.

Materiał partnera