Charakterystyka i zastosowania mąki pszennej krupczatki typ 450
Domowe przysmaki bardzo często powstają z typowych produktów, których nigdy nie może zabraknąć, kiedy ma się w domu wielbicieli zarówno tych tradycyjnych, jak i nieco bardziej egzotycznych smaków. Jednym z takich artykułów spożywczych, w które szafka kuchenna lub lodówka musi być zawsze wyposażona, jest mąka, najlepiej krupczatka typ 450. Sprawdź, jakie są właściwości takiej mąki i dlaczego jest produktem chętnie wykorzystywanym w polskich domach.
Mąka krupczatka typ 450 – jakie są jej cechy charakterystyczne i dlaczego warto jej używać?
Wszyscy ci, którzy bardziej od jedzenia pyszności kochają ich przygotowywanie (albo są zwolennikami jednego i drugiego), doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakie bogactwo mąk staje przed każdym kucharzem, piekarzem i cukiernikiem – nawet tym domowym. Oprócz mąk pszennych, czyli tych najbardziej popularnych, w sklepach spożywczych można znaleźć mąkę orkiszową, żytnią, jęczmienną, jaglaną, owsianą, gryczaną, kukurydzianą, ryżową, a nawet orzechową.
Co więcej, każda z takich mąk może występować w różnych wariantach. Z mąki pszennej powstaje oczywiście mąka tortowa, czy graham, ale także wiele innych, przy czym na szczególną uwagę zasługuje mąka krupczatka typ 450. Taka mąka jest niestety trochę niedoceniana – co jest niewątpliwie poważnym błędem. Idealnie spaja wszystkie składniki, z których mają powstać jakieś pyszności – ze względu na dużą zawartość glutenu, a poza tym czyni je po prostu bardzo smacznymi.
Mąka krupczatka typ 450 to taka mąka pszenna, która na 100 g zawiera 450 g łuski tzw. okrywy owocowo nasiennej. Jej cechą charakterystyczną jest szczególna gradacja. Mąka krupczatka nie jest tak gładka jak na przykład mąka tortowa. Wyróżniają ją grube ziarna, a w związku z tym przypomina ona kaszkę. Właśnie dzięki swojej gruboziarnistości i typie 450 jest ona ceniona zarówno przez domowych kucharzy amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy, piekarzy oraz cukierników. Ważne jednak, by pochodziła ona z dobrego młyna, takiego jak Młyn JAKPOL Ambroziak, który produkuje wysokojakościową mąkę.
Co można zrobić z mąki krupczatki?
Mąka krupczatka typ 450 może być wykorzystywana do przygotowywania wielu smakowitych potraw i wypieków – piekarniczych, a także cukierniczych. Ze względu na idealne spajanie wszystkich składników, z których powstaje tworzony z niej przysmak, mąka krupczatka idealnie sprawdza się jako baza dla:
- pierogów,
- racuchów,
- ciast na pizzę,
- naleśników,
- leniwych klusek,
- kopytek,
- makaronów,
- ciasteczek,
- ciast,
- tart – zarówno słodkich, jak i wytrawnych,
- kruszonek do wypieków,
- panierek do kotletów.
Jak więc widać, zastosowanie mąki krupczatki typ 450 jest naprawdę szerokie. Jest to mąka wyjątkowa, którą powinien mieć w domu każdy wielbiciel dobrego smaku. Jeśli i Ty chcesz ją poznać, pamiętaj o bardzo ważnej kwestii – wybieraj wyłącznie te mąki, które pochodzą od dobrego producenta, a dokładnie młyna oferującego swoim klientom najwyższą jakość sprzedawanych przez siebie wyrobów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana