Artykuł sponsorowany

Charakterystyka i zastosowania mąki pszennej krupczatki typ 450

Charakterystyka i zastosowania mąki pszennej krupczatki typ 450

Domowe przysmaki bardzo często powstają z typowych produktów, których nigdy nie może zabraknąć, kiedy ma się w domu wielbicieli zarówno tych tradycyjnych, jak i nieco bardziej egzotycznych smaków. Jednym z takich artykułów spożywczych, w które szafka kuchenna lub lodówka musi być zawsze wyposażona, jest mąka, najlepiej krupczatka typ 450. Sprawdź, jakie są właściwości takiej mąki i dlaczego jest produktem chętnie wykorzystywanym w polskich domach.

Mąka krupczatka typ 450 – jakie są jej cechy charakterystyczne i dlaczego warto jej używać?

Wszyscy ci, którzy bardziej od jedzenia pyszności kochają ich przygotowywanie (albo są zwolennikami jednego i drugiego), doskonale zdają sobie sprawę z tego, jakie bogactwo mąk staje przed każdym kucharzem, piekarzem i cukiernikiem – nawet tym domowym. Oprócz mąk pszennych, czyli tych najbardziej popularnych, w sklepach spożywczych można znaleźć mąkę orkiszową, żytnią, jęczmienną, jaglaną, owsianą, gryczaną, kukurydzianą, ryżową, a nawet orzechową.

Co więcej, każda z takich mąk może występować w różnych wariantach. Z mąki pszennej powstaje oczywiście mąka tortowa, czy graham, ale także wiele innych, przy czym na szczególną uwagę zasługuje mąka krupczatka typ 450. Taka mąka jest niestety trochę niedoceniana – co jest niewątpliwie poważnym błędem. Idealnie spaja wszystkie składniki, z których mają powstać jakieś pyszności – ze względu na dużą zawartość glutenu, a poza tym czyni je po prostu bardzo smacznymi.

Mąka krupczatka typ 450 to taka mąka pszenna, która na 100 g zawiera 450 g łuski tzw. okrywy owocowo nasiennej. Jej cechą charakterystyczną jest szczególna gradacja. Mąka krupczatka nie jest tak gładka jak na przykład mąka tortowa. Wyróżniają ją grube ziarna, a w związku z tym przypomina ona kaszkę. Właśnie dzięki swojej gruboziarnistości i typie 450 jest ona ceniona zarówno przez domowych kucharzy amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy, piekarzy oraz cukierników. Ważne jednak, by pochodziła ona z dobrego młyna, takiego jak Młyn JAKPOL Ambroziak, który produkuje wysokojakościową mąkę.

Co można zrobić z mąki krupczatki?

Mąka krupczatka typ 450 może być wykorzystywana do przygotowywania wielu smakowitych potraw i wypieków – piekarniczych, a także cukierniczych. Ze względu na idealne spajanie wszystkich składników, z których powstaje tworzony z niej przysmak, mąka krupczatka idealnie sprawdza się jako baza dla:

  • pierogów,
  • racuchów,
  • ciast na pizzę,
  • naleśników,
  • leniwych klusek,
  • kopytek,
  • makaronów,
  • ciasteczek,
  • ciast,
  • tart – zarówno słodkich, jak i wytrawnych,
  • kruszonek do wypieków,
  • panierek do kotletów.

Jak więc widać, zastosowanie mąki krupczatki typ 450 jest naprawdę szerokie. Jest to mąka wyjątkowa, którą powinien mieć w domu każdy wielbiciel dobrego smaku. Jeśli i Ty chcesz ją poznać, pamiętaj o bardzo ważnej kwestii – wybieraj wyłącznie te mąki, które pochodzą od dobrego producenta, a dokładnie młyna oferującego swoim klientom najwyższą jakość sprzedawanych przez siebie wyrobów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.