Patelnie żeliwne i z powłoką nieprzywierającą

6 patelni, które musisz mieć

Kompletujesz wyposażenie do kuchni? Kochasz gotować i chcesz być zawsze gotowa na nowe eksperymenty kulinarne? W olbrzymiej ofercie naczyń nietrudno się pogubić. Aby ułatwić ci wybór najlepszych produktów, przygotowaliśmy krótki przegląd naczyń do smażenia, duszenia i pieczenia. Oto 6 typów patelni, które naszym zdaniem powinny znaleźć się w każdej kuchni.

Patelnia uniwersalna

Klasyczna patelnia z niewysokimi brzegami i równym, płaskim dnem sprawdza się podczas przygotowywania większości potraw. Idealna do smażenia i prażenia, pozwala na szybkie przyrządzenie dań tradycyjnej kuchni polskiej. Uniwersalna patelnia z powłoką nieprzywierającą – teflonową, tytanową, marmurkową lub ceramiczną – jest absolutnie niezbędna w każdej kuchni.

Głęboka patelnia z pokrywką

Chociaż kształtem przypomina rondel, grubsze dno umożliwia również smażenie. Doskonale nadaje się do przygotowywania potraw, które wymagają wstępnego podsmażenia, a następnie duszenia. Niezastąpiona podczas duszenia mięs, pozwoli ci przyrządzić idealną karkówkę, polędwiczki, zrazy i gołąbki; jest też niezbędna do gotowania gulaszy i tzw. dań jednogarnkowych.

Patelnia typu wok

Azjatycka wariacja na temat patelni omówionej wyżej. Oryginalne chińskie woki miały okrągłe dno; ich współczesne wersje mają dno płaskie, dzięki czemu można używać ich również na kuchenkach gazowych i indukcyjnych. Kształt przypominający miskę nie jest przypadkowy – pochyłe brzegi zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła, co jest kluczowe dla techniki stir-fry, polegającej na szybkim podsmażaniu i intensywnym mieszaniu zawartości patelni.

Patelnia grillowa

Musisz ją mieć, jeśli w kuchni starasz się unikać tłuszczu lub po prostu lubisz smak grillowanych potraw. Dno patelni grillowej jest pokryte rowkami, które umożliwiają rozprowadzanie ciepła i powietrza w sposób zbliżony do rusztu. Pamiętaj, że nisko- lub beztłuszczowe smażenie wymaga użycia patelni z powłoką nieprzywierającą, dlatego poszukaj naprawdę dobrego modelu, np. marki Kinghoff.

Patelnia do naleśników

Płaska i płytka, nie wymaga pokrywki – z jej pomocą szybko usmażysz cieniusieńkie naleśniki. Po raz kolejny zwróć uwagę na rodzaj powłoki – nieprzywierająca pozwoli ci ograniczyć ilość tłuszczu. Od naleśników typu francuskiego wolisz amerykańskie pancakes? Wybierz specjalną patelnię z profilowanym dnem, na której będziesz mogła usmażyć ich kilka na raz bez ryzyka zlewania się ciasta.

Patelnia żeliwna

Szukasz naczynia na lata? Wybierz patelnię żeliwną. Chociaż takie patelnie są ciężkie i nie mogą być myte w zmywarce, stanowią najtrwalsze z dostępnych rozwiązań. Można używać ich do smażenia w bardzo wysokich temperaturach. Żeliwna patelnia bardzo długo trzyma ciepło, dlatego jest doskonałym rozwiązaniem do zapiekanek i innych potraw, które nie są podawane na stół od razu w całości. Ktoś chce dokładkę? Jest jeszcze ciepła!

Materiał partnera