Słodycze z zagranicy

Top 5 słodyczy z zagranicy, które pokocha każde dziecko

Słodycze z zagranicy mogą być doskonałym pomysłem na udany prezent dla dzieci. Szczególnie jeśli chcecie zaproponować Waszym pociechom coś innego niż to, co dostępne w każdym supermarkecie. Najpopularniejsze linie słodyczy niedostępnych w Polsce można w dobie Internetu kupić w każdej chwili. Nowe smaki, które pokochają nasze dzieci, znajdziemy wśród produktów, które oferuje rynek amerykański, niemiecki, angielski czy japoński.

1. Draże M&M’s

M&Ms’y mają mnóstwo smakoszy w Polsce. Najbardziej popularne smaki  można dostać w każdym supermarkecie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że niektóre wersje tych popularnych draży są dostępne tylko w Stanach Zjednoczonych. To właśnie tam narodziła się rodzinna marka Mars Incorporated, której potentat Forrest E. Mars Senior przywiózł z Hiszpanii inspirację do wyprodukowania nowych łakoci z czekolady. Pierwsze M&M’s Plain Chocolate Candies weszły na rynek w 1941 r. Od tego czasu stały się produktem znanym na całym świecie. M&M’sy są sprzedawane w ponad 100 krajach, a pod marką M&M’s World powstała nawet sieć wielkopowierzchniowych sklepów z gadżetami i słodyczami.

M&M’s-y o smaku mlecznej czekolady z migdałami, z preclem, z masłem orzechowym i z truskawkami, a także wiśniowe, kokosowe, karmelowe, tortowe, miętowe i miodowe są produkowane jedynie w Stanach Zjednoczonych. Z naszego doświadczenia wynika, że ulubionymi smakami miłośników tych słodyczy z Polski są chrupiący karmel i masło orzechowe – wyjaśnia specjalista ds. Obsługi klienta ze sklepu American Candy Shop.

2. Czekolada Cadbury

Czekolada Cadbury to produkt, z którym Brytyjczycy utożsamili się tak mocno, że uznają go wręcz za dobro narodowe. Mali miłośnicy czekolady z pewnością rozsmakują się w ciemnej i białej Dairy Milk, a także w smakowych wersjach z jagodami, karmelem czy musem z pomarańczy. Wyroby tej firmy charakteryzują się dużą zawartością mleka, w porównaniu do innych czekolad.

Historia angielskiego imperium czekoladowego rozpoczęła się w 1824 r. i trwa do dziś, kojarząc się mieszkańcom Wielkiej Brytanii z najlepszymi smakami dzieciństwa. Nie przeszkadza w tym fakt, że od 2010 r. Cadbury jest własnością amerykańskiego koncernu Mondelez (wcześniej Kraft Foods). Gdy wyszło na jaw, że nowi właściciele produkują kultową czekoladę Dairy Milk we Wrocławiu, a nie w historycznej fabryce w Birmingham, na Wyspach zawrzało. Ostatecznie produkcja znów została przeniesiona do macierzystego miasta.

3. Paluszki Pocky

Firma Ezaki Glico produkująca te słodycze działa od 1971 r. w Osace, w Japonii. Klasyczna wersja Pocky to paluszek oblany czekoladą. Nazwa tych słodyczy pochodzi od słów pokkin pokkin, oznaczających łamanie czegoś kruchego. Lekko słony, chrupki zbożowy paluszek doskonale komponuje się ze słodkim smakiem i intensywnym aromatem czekolady. Japońska firma zadbała o to, by produkt powstał w wielu wariantach smakowych. Mamy więc do dyspozycji paluszki oblane polewą truskawkowo-śmietankową, bananowo-czekoladową, migdałową czy jagodową. Są też bardziej nietypowe smaki, takie jak zielona herbata czy Cendol, nawiązujący do tradycyjnego deseru przyrządzanego w Japonii na bazie fasoli. Wybierając te słodycze dla naszych dzieci, możemy zapewnić im zarówno pyszną przekąskę, jak też eksperymenty z nowymi smakami.

4. Sour Patch Kids

Wśród najpopularniejszych słodyczy z zagranicy możemy wyróżnić Sour Patch Kids. Wywodzą się one ze Stanów Zjednoczonych, ale pokochały je także dzieci z Wielkiej Brytanii, Kanady czy Australii. Kolorowe żelki w kształcie uśmiechniętych dzieciaków dostarczą zarówno wspaniałych doznań smakowych, jak i zabawy. Powierzchnię żelków pokrywa kwaśna posypka. Żeby przełamać kwaskowaty smak, wystarczy przegryźć słodycze. Klasyczne wersja Sour Patch Kids składa się z żelków o smaku: limonki, cytryny, pomarańczy, maliny i jagody. Pod szyldem Sour Patch Kids powstały także inne słodycze, np. cukierki w sprayu. Sour Patch Kids stały się też inspiracją do powstania gry video World Gone Sour.

5. Pianki marshmallow

W Polsce to tzw. pianki cukrowe. Klasyczne amerykańskie marshmallows są jednak nie do podrobienia. Po raz pierwszy zostały wyprodukowane w 1948 roku. To słodycze wykonane z cukru, żelatyny i wody, z dodatkiem aromatów i barwników. Są sprzedawane w formie pianek w kształcie walców. W Stanach popularne jest pieczenie ich np. na ognisku lub dodawanie do słodkich wypieków.  Ciekawym pomysłem na deser może być wrzucenie kilku pianek do gorącej czekolady lub kakao. Również bez obróbki cieplnej pianki marshmallow są znakomitą przekąską dla dzieci. W Stanach Zjednoczonych jest produkowany także krem marshmallow, służący do przyrządzania fluffernuttera, czyli kanapki, którą oprócz wspomnianego kremu smaruje się dodatkowo masłem orzechowym.

Materiał partnera