Żywienie dzieci w żłobkach

Jak wygląda żywienie dzieci w żłobku?

Wrzesień to czas, który dla wielu maluchów równoznaczny jest z początkiem wyzwań w żłobku lub przedszkolu. Odtąd to właśnie w tych miejscach, dziecko będzie spędzać większość czasu – nabywać nowe umiejętności, poznawać otoczenie, ale też budować nawyki żywieniowe. I o ile w domu to rodzice decydują o tym, co znajdzie się w menu malucha, o tyle nie zawsze mają oni wpływ na żłobkowy jadłospis. Jak wygląda żywienie dzieci w żłobku?

Żywienie w żłobku – regulacje prawne

Zasady racjonalnego żywienia, również tego w żłobkach – zarówno placówkach publicznych, jak i w żłobkach prywatnych, opracowują oraz publikują organy badawcze, podległe i nadzorowane przez Ministra Zdrowia. Wśród jednostek odpowiedzialnych za opracowanie zasad żywienia (m. in. dla dzieci w żłobkach), jest Instytut Żywności i Żywienia, a także Instytut Matki i Dziecka. W styczniu 2018 roku, na mocy ustawy z 7 lipca 2017 roku, weszły w życie przepisy, regulujące kwestie żywienia dzieci w żłobkach.

Jak powinno wyglądać menu malucha?

Żywienie dziecka podczas jego pobytu w żłobku to nieodłączny element profilaktyki prozdrowotnej i fundamentalne narzędzie do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Maluch uczęszczający do żłobka, spędza w nim bowiem aż ok. 8-10 godzin w ciągu dnia, co stanowi sporą część doby. Właśnie dlatego, dziecko powinno w tym czasie spożywać ok. 3-4 posiłki (pierwsze i drugie śniadanie, obiad oraz podwieczorek). Każdego dnia menu powinno pokrywać 70-75% jego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Pozostałą część zapotrzebowania energetycznego powinno pokrywać jedzenie spożywane przez malucha w domu.

Istotne, by każdego dnia dziecko otrzymywało w diecie produkty z różnych grup spożywczych – dieta powinna być bogata w świeże warzywa, owoce, pełnowartościowe zboża, przetwory mleczne i mleko oraz mięso, jaja i ryby. Posiłki przygotowywane dla dzieci w żłobku powinny składać się z wysokiej jakości, świeżych produktów, natomiast główne uzupełnienie płynów powinna stanowić woda.

Jedną z placówek, zapewniających dzieciom zdrową i zbilansowaną dietę, jest żłobek prywatny Wesołe Skrzaty w Krakowie.

Żywienie dziecka w żłobku, a alergie pokarmowe

Zdarza się, że organizm malucha nie toleruje niektórych pokarmów lub jest na nie uczulony – wtedy z diety należy wyeliminować produkty zawierające alergeny, które mogłyby dziecku zaszkodzić. W przypadku, gdy maluch nie może spożywać produktów zawierających gluten czy laktozę, oraz jaj lub orzechów, personel placówki musi zostać poinformowany o tym fakcie, jeszcze na etapie zapisu dziecka do żłobka. Informacja o ewentualnych alergiach czy nietolerancjach pokarmowych, pozwoli wykluczyć alergeny z jadłospisu dziecka, a tym samym zapewnić mu zdrowe żywienie, zgodne z jego potrzebami.

Materiał partnera