opakowania

Zakup pojemników na żywność. Kryteria wyboru

W dzisiejszych czasach bardzo wiele produktów żywnościowych wymaga przetransportowania. Coraz częściej kupuje się gotowe posiłki czy półprodukty do przyrządzenia potem potraw w domu. Przystosowanie się do zaistniałej sytuacji wymagało ogromnego wysiłku i kreatywności od producentów i dystrybutorów różnego rodzaju opakowań. Dzięki temu mamy teraz bardzo duży wybór i właściwie każda nasza potrzeba z tego zakresu zostanie zaspokojona.

Mówiąc o pojemnikach na żywność mamy na myśli różnego rodzaju jednorazowe opakowania, między innymi:

  • talerze plastikowe, papierowe i styropianowe,
  • kubki plastikowe, papierowe i styropianowe,
  • miseczki z przykrywką,
  • tacki plastikowe,
  • foremki aluminiowe,
  • pojemniki obiadowe, menu boxy,
  • pudełka na makaron, sushi, ryż itd.

Decydując się na zakup takowych, do naszej małej gastronomii czy punktu sprzedaży jakiejkolwiek żywności, będziemy musieli odpowiedzieć sobie na kilka pytań, żeby zakupione opakowania jak najbardziej odpowiadały potrzebom naszym i naszych klientów.

Zastosowanie

Jeśli prowadzimy działalność gastronomiczną, bardzo ważna jest jej specyfika. Jeśli klienci jedzą głównie na miejscu, a tylko niezjedzone porcje zabierają ewentualnie ze sobą, nie musimy mieć pojemników trzymających ciepło. Jeśli natomiast dostarczamy dania na wynos, czy prowadzimy catering do przedszkoli, czy innych instytucji, pojemniki muszą gwarantować ciepło podawanych potraw – wtedy zapewne zdecydujemy się na te wykonane ze styropianu.

Podobnie ma się sprawa, jeśli dostarczamy ciekłe dania. Zupy muszą być zapakowane w szczelne, nieprzeciekające miseczki z pokrywką. A jeszcze inaczej zapakujemy surówki.

W każdym przypadku natomiast opakowania powinny być solidnie wykonane i bezpieczne, pozwalać zachować optymalne walory smakowe potrawy, a dodatkowo chronić przed przesuszeniem się jedzenia i przedłużać jego czas przydatności do spożycia.

Estetyka

Niestety nie jest to jeszcze ciągle dla wszystkich oczywiste, że potrawy zaserwowane w estetyczny sposób sprawiają wrażenie smaczniejszych. Dotyczy to również opakowań. Dużo lepiej są przyjmowane przez klientów te o jasnych kolorach lub przezroczyste. Dziwnie będzie też wyglądała niewielka ilość jedzenia w bardzo dużym opakowaniu, zatem opakowanie powinno być dostosowane wielkością do serwowanych porcji.

Warto więc zainwestować w dobry jakościowo pojemnik na żywność. Takie znaleźliśmy w hurtowni opakowań jednorazowych Gemini. W swojej ofercie posiada ona pojemniki na żywność, kubki i wiele innych, przydatnych opakowań. Oferowane artykuły sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nasz klient lub współpracownik ma kontakt z jedzeniem.

Materiał partnera